kod 0T
Doradztwo w sprawie kont bankowych, pożyczek, podatków, pomysłów na własny biznes;
czesc
pomozecie?
dostalem pismo z Reveue ze zmienia mi sie kod od 6 kwietnia tego roku
teraz mam miec 0T
rabia mi przez to 30funtow tyg podatku wiecej:/
co oznacza ten kod?
czytalem ze to niby dla osob ktore maja 2 zrodla dochodu
ja prace mam 1 ale przepracowalem w zeszlym roku jakies 100h w knajpie nikogo nie informujac
mozliwe ze przez to?
chetnie bym zasiegnal porady kogos kto sie zna.chetnie na priv
pozdro Grest
-

-
grest
- Przyczajony
-
-
- Reputacja: 0
Co roku zmienia sie kod podatkowy - sklada sie on z liczby i litery lub odwrotnie - liczby poprzedzonej litera
Liczba w kodzie podatkowym oznacza od jakiej kwoty nie zostanie potracony podatek w danym roku podatkowym (np 647 = czyli od kwoty mniejeszej niz 6470 funtow nie beda odciagac podatku, oprocz oczywiscie NIN)
W twoim przypadku ta kwota wynosi 0 (jak w kodzie) - wiec nie naleza ci sie zadne ulgi i cala pensja podlega opodatkowaniu (czyli 20%) podatek bedzie potracany od calej twojej wyplaty bez wzgeldu na to ile zarobiles do tej pory.
Sytuacja taka zachodzi gdy:
- jestes studentem, pracujacym podczas swojej przerwy wakacyjnej
- w przypadku litery T oznacza to ze kod ten moze byc tymczasowy (temporary code), czyli mozliwe ze brakuje "urzedowi skarbowemu" jakis informacji i po otrzymaniu ich zostanie kod zmieniony"
Nie wiem co jesczze dodac to wszystko co przychodzi mi do glowy i co wiem z doswiadczenia.
http://www.paypershop.com/faq/taxletter.html
A tu strona dla zainteresowanych.
generalnie cala skarbowka jest jednym wielkim galimatiasem - ale i tak porownujac to do polskiej tutaj chociaz informacje sa jasniejsze
Pozdrawiam
-

-
bugnieszka
- Raczkujący
-
-
- Reputacja: 1
Powrót do FINANSE