Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...
bogini8 zakładam, że myślisz o solihull college, z uwagi na miejsce zamieszkania... z tego co wiem, kurs esol w tym collegu nie będzie prowadzony... ale nie ręczę na 100%

W temacie collegów- ja złożyłam aplikację, w przyszłym tyg. mam interview w south birmingham coll. co nie nzaczy, że zdecyduję się na ten college, bo z uwagi na wybrany kurs zamierzam jeszcze aplikowac do city college, gdzie mają part time danego kursu(full time mnie nie urządza przy dwójce dzieci)
Możecie się ze mną nie zgodzić, ale wychodzę z założenia, że skoro i tak sobie radzę z moim angielskim, to już lepiej poświęcić rok (albo i więcej) na ukierunkowanie się w jakimś zawodzie. A angielski i tak będę przyswajać, bo w końcu są wykłady, uczyc się do egzaminów trzeba etc. W dodatku będzie to zasób słów związany z wybranym zawodem.
Tak mi się wydaje.

Co o tym sądzicie?

umisiak
Rozeznany

Reputacja: 17
Neutralny

KobietaPostNapisane przez agg » 17 sie 2011, 15:20 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..

umisiak, zgadzam sie z Toba :)
jednak nie kazdy chce uczyc sie nowego zawodu. niektorzy tylko chca podszkolic jesyk, nauczyc sie gramatyki itd.
widzisz, mi college w zasadzie nie ptrzebny, bo slow ktorych nie znam za mnie nikt sie nie nauczy, jak czegos nie wiem to zagladam do slownika i juz wiem :lol: ale certyfikat moze mi sie przydac w przyszlosci. jak staralam sie o prace nikt odemnie zadnych dyplomow z angielskiego nie wymagal, przeciez na rozmowie o prace byli w stanie okreslic plynnosc mojego jezyka :wink:
no ale kto wie, moze po 10 latach pracy beda chciala sie przekwalifikowac i ktos odemnie zarzada jakis papierkow hihi :P
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

umisiak, tak oczywiscie tylko jesli chcialabym studiowac w tej chwili jakis dany kierunek to i tak potrzebny mi papierek z angielskiego...od czegos trzeba zaczac..jak zrobie angielski to moze wtedy kierunek ktory mnie interesuje...angielskiego sama z siebie ucze sie 4 lata i stanelam w martwym punkcie a to mnie nie satysfakcjonuje,wiem ze szkola mi sie przyda. pozatym jakbym wracala do polski, to jezyk rowniez mi sie przyda.;)

Dodano: -- 17 sie 2011, o 15:29 --

umisiak napisał(a):zakładam, że myślisz o solihull college, z uwagi na miejsce zamieszkania... z tego co wiem, kurs esol w tym collegu nie będzie prowadzony... ale nie ręczę na 100%
hmmm tonie fajnie:( przegapilam bo byl letni konczy sie w wrzesniu :(
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

Ojj agg, no nie umiesz czytac w myślach, przecież miałam na myśli osoby, które chcą zdobyc jakiś zawód, tylko ta myśl mi uciekła i nie napisałam :wink:
Ale na poważnie- no fakt, nie każdy chce zmieniać zawód a podszkolić język, zgadzam się. Ja natomiast chcę mieć konkretny zawód na papierku tutaj (a tym samym i język przeciez podszkolę),

umisiak napisał(a):ale certyfikat moze mi sie przydac w przyszlosci. jak staralam sie o prace nikt odemnie zadnych dyplomow z angielskiego nie wymagal, przeciez na rozmowie o prace byli w stanie okreslic plynnosc mojego jezyka :wink:
no ale kto wie, moze po 10 latach pracy beda chciala sie przekwalifikowac i ktos odemnie zarzada jakis papierkow hihi :P

Widzisz- różnica jest taka, że ja zawód mam w Polsce, doświadczenie posiadam, niezwiązane z zawodem, ale też w Polsce, tu nie pracowałam, a jak juz kiedyś będę się o pracę starała, to chociaż certyficatem w CV będę mogła sie pochwalić.
Dlatego wyszłam z takiego założenia

umisiak
Rozeznany

Neutralny

umisiak, a odnosniezawodu to mam juz jedenz wyzszym wyksztalceniem bo jestem kosmetologiem ;)
ale chcialabym zrobic sobie cos innego ..bardziej w artystycznym kierunku..:D
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

bogini8 napisał(a):tak oczywiscie tylko jesli chcialabym studiowac w tej chwili jakis dany kierunek to i tak potrzebny mi papierek z angielskiego...

Wymagania odnośnie poziomu angielskiego sa zalezne od stopnia i rodzaju wybieranego kursu. Mimo to po złożeniu aplikacji jest interview na którym po pierwsze sprawdza twój angielski, a poza tym rozważą z tobą wybór danego kierunku.
Ja bynajmniej chcę spróbowac tą drogą

umisiak
Rozeznany

Neutralny

umisiak napisał(a):sa zalezne od stopnia i rodzaju wybieranego kursu
wiem na kierunki ktore mnie interesuja potrzebny mi wyzszy stopien wtajemniczenia:)
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez agg » 17 sie 2011, 15:55 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..

bogini8 napisał(a):umisiak napisał(a):zakładam, że myślisz o solihull college, z uwagi na miejsce zamieszkania... z tego co wiem, kurs esol w tym collegu nie będzie prowadzony... ale nie ręczę na 100%hmmm tonie fajnie:( przegapilam bo byl letni konczy sie w wrzesniu

nic nie przegapilas! teraz to po prostu bedzie sie nazywac skills for life czy jakos tak. a ten letni i tak byl w dzien.
do collegu masz "rzut beretem", przejdz sie i spytaj. jednak jak myslisz o jakims kierunku, to ja tez bym sie nie zastanawiala i poszl ana jakis art&design :D

umisiak napisał(a):Ojj agg, no nie umiesz czytac w myślach, przecież miałam na myśli osoby, które chcą zdobyc jakiś zawód, tylko ta myśl mi uciekła i nie napisałam

no nie wiem co mialas namysli, wiem tylko to co napisalas :lol: jak ktos zna jezyk w stopniu zadowalajacym, zeby isc w jakims kierunku to ok. ale sa osoby, ktore po prostu chca sie nauczyc jezyka, gramatyki, pisania listow, rozmow w roznych sytuacjach... tego na ksiegowosci czy sztuce Cie nie naucza ;-) jesli ktos nie potrafi sie poprawnie wyslowic, to jak zaliczy egzamin? albo napisze referat? etc.
ja zaczelam L1 w 2006 r, zeby sie "douczyc", w 2007 ukonczylam. potem mialam rok przerwy na dziecko i w 2009 chcialam zrobic L2, zeby miec wszystko na papierze. no i przy okazji wyjsc z domu :lol: a ze rozlozyli mi ten ostatni level na 3, no to co ja moge hehe jeszcze rok "zabawy" przedemna :lol:
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

Hej mam pytanie :)
Kiedyś obiło mi się na tym forum "o oczy" ;) coś na temat wypożyczania odkurzaczy piorących. Znalazłam taki w Morissonie ale kosztuje 20Ł + płyn a ja mam do wyprania dywan tylko w jednym pokoju(reszta w panelach) więc średnio to opłacalny interes :roll: Może któraś z Was wie gdzie jeszcze można poszukać miejsc gdzie wynajmują takie odkurzacze. Z góry dziękuje!
korbobor
Rozeznany

Reputacja: 62
Poczciwy

korbobor, ja wypozyczalam w Coventry na Walsgrave od takiej babki za 15f juz z plynem i cala reszta. Na jeden pokoj to faktycznie srednio sie oplaca, lepiej zagon chlopa niech leci na szczocie :D
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

agg napisał(a):jakis art&design
niewiem czy moj jezyk jest az tak dobry zeby prosto na kierunek isc..;/ moze sie i przejde , ale ja taki ckr czasem jestem... :roll:

Dodano: -- 17 sie 2011, o 20:11 --

cykor mialo byc :P
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

Ewela119 Dzięki za informacje :) Masz może jakiś dokładniejszy namiar na tą babkę?
A co do szczoty i chłopa niestety to połączenie odpada :) Jest tak samo chętny do pomocy przy organizacji i planowaniu zmian w mieszkania jak i Twój ;)
Ostatnio edytowano 17 sie 2011, 20:59 przez korbobor, łącznie edytowano 1 raz
korbobor
Rozeznany

Reputacja: 62
Poczciwy

bogini8 napisał(a):niewiem czy moj jezyk jest az tak dobry zeby prosto na kierunek isc..;/ moze sie i przejde , ale ja taki ckr czasem jestem... :roll:

bogini8 może trochę wiary w siebie :P
Ostatnio edytowano 18 sie 2011, 07:55 przez umisiak, łącznie edytowano 1 raz

umisiak
Rozeznany

Neutralny

korbobor, dzis juz nie dam rady, ale jutro podesle Ci na priva namiar na ta kobitke, jak tylko go odnajde ;)
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

Dzien dobry

ewela119, a te 15f to jest za godzine,za dobe czy od pokoju? Bo tak sie zastanawiam czy tez tego odkurzacza nie wypozyczyc,moja wykladzina w salonie juz wola o pomoc,najbardziej sie brudzi przy wejsciu wkurza mnie to strasznie,zadnej wycieraczki nie moge tam polozyc bo drzwi otwieraja sie do srodka.

Co robicie dzis na obiad podrzuccie jakis pomysl,bo mi znowu go brak :roll:
Anastazja
Zadomowiony

Reputacja: 27
Pokojowy

Poprzednia stronaNastępna strona