Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Napisane przez umisiak » 17 sie 2011, 15:10 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
W temacie collegów- ja złożyłam aplikację, w przyszłym tyg. mam interview w south birmingham coll. co nie nzaczy, że zdecyduję się na ten college, bo z uwagi na wybrany kurs zamierzam jeszcze aplikowac do city college, gdzie mają part time danego kursu(full time mnie nie urządza przy dwójce dzieci)
Możecie się ze mną nie zgodzić, ale wychodzę z założenia, że skoro i tak sobie radzę z moim angielskim, to już lepiej poświęcić rok (albo i więcej) na ukierunkowanie się w jakimś zawodzie. A angielski i tak będę przyswajać, bo w końcu są wykłady, uczyc się do egzaminów trzeba etc. W dodatku będzie to zasób słów związany z wybranym zawodem.
Tak mi się wydaje.
Co o tym sądzicie?
-
- umisiak
- Rozeznany
- Reputacja: 17
Napisane przez agg » 17 sie 2011, 15:20 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
jednak nie kazdy chce uczyc sie nowego zawodu. niektorzy tylko chca podszkolic jesyk, nauczyc sie gramatyki itd.
widzisz, mi college w zasadzie nie ptrzebny, bo slow ktorych nie znam za mnie nikt sie nie nauczy, jak czegos nie wiem to zagladam do slownika i juz wiem :lol: ale certyfikat moze mi sie przydac w przyszlosci. jak staralam sie o prace nikt odemnie zadnych dyplomow z angielskiego nie wymagal, przeciez na rozmowie o prace byli w stanie okreslic plynnosc mojego jezyka :wink:
no ale kto wie, moze po 10 latach pracy beda chciala sie przekwalifikowac i ktos odemnie zarzada jakis papierkow hihi :P
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputacja: 146
Napisane przez bogini8 » 17 sie 2011, 15:27 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Dodano: -- 17 sie 2011, o 15:29 --
hmmm tonie fajnie:( przegapilam bo byl letni konczy sie w wrzesniu :(umisiak napisał(a):zakładam, że myślisz o solihull college, z uwagi na miejsce zamieszkania... z tego co wiem, kurs esol w tym collegu nie będzie prowadzony... ale nie ręczę na 100%
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Reputacja: 100
Napisane przez umisiak » 17 sie 2011, 15:29 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Ale na poważnie- no fakt, nie każdy chce zmieniać zawód a podszkolić język, zgadzam się. Ja natomiast chcę mieć konkretny zawód na papierku tutaj (a tym samym i język przeciez podszkolę),
umisiak napisał(a):ale certyfikat moze mi sie przydac w przyszlosci. jak staralam sie o prace nikt odemnie zadnych dyplomow z angielskiego nie wymagal, przeciez na rozmowie o prace byli w stanie okreslic plynnosc mojego jezyka :wink:
no ale kto wie, moze po 10 latach pracy beda chciala sie przekwalifikowac i ktos odemnie zarzada jakis papierkow hihi :P
Widzisz- różnica jest taka, że ja zawód mam w Polsce, doświadczenie posiadam, niezwiązane z zawodem, ale też w Polsce, tu nie pracowałam, a jak juz kiedyś będę się o pracę starała, to chociaż certyficatem w CV będę mogła sie pochwalić.
Dlatego wyszłam z takiego założenia
-
- umisiak
- Rozeznany
Napisane przez bogini8 » 17 sie 2011, 15:32 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
ale chcialabym zrobic sobie cos innego ..bardziej w artystycznym kierunku..:D
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane przez umisiak » 17 sie 2011, 15:44 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
bogini8 napisał(a):tak oczywiscie tylko jesli chcialabym studiowac w tej chwili jakis dany kierunek to i tak potrzebny mi papierek z angielskiego...
Wymagania odnośnie poziomu angielskiego sa zalezne od stopnia i rodzaju wybieranego kursu. Mimo to po złożeniu aplikacji jest interview na którym po pierwsze sprawdza twój angielski, a poza tym rozważą z tobą wybór danego kierunku.
Ja bynajmniej chcę spróbowac tą drogą
-
- umisiak
- Rozeznany
Napisane przez bogini8 » 17 sie 2011, 15:49 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
wiem na kierunki ktore mnie interesuja potrzebny mi wyzszy stopien wtajemniczenia:)umisiak napisał(a):sa zalezne od stopnia i rodzaju wybieranego kursu
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane przez agg » 17 sie 2011, 15:55 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
bogini8 napisał(a):umisiak napisał(a):zakładam, że myślisz o solihull college, z uwagi na miejsce zamieszkania... z tego co wiem, kurs esol w tym collegu nie będzie prowadzony... ale nie ręczę na 100%hmmm tonie fajnie:( przegapilam bo byl letni konczy sie w wrzesniu
nic nie przegapilas! teraz to po prostu bedzie sie nazywac skills for life czy jakos tak. a ten letni i tak byl w dzien.
do collegu masz "rzut beretem", przejdz sie i spytaj. jednak jak myslisz o jakims kierunku, to ja tez bym sie nie zastanawiala i poszl ana jakis art&design :D
umisiak napisał(a):Ojj agg, no nie umiesz czytac w myślach, przecież miałam na myśli osoby, które chcą zdobyc jakiś zawód, tylko ta myśl mi uciekła i nie napisałam
no nie wiem co mialas namysli, wiem tylko to co napisalas :lol: jak ktos zna jezyk w stopniu zadowalajacym, zeby isc w jakims kierunku to ok. ale sa osoby, ktore po prostu chca sie nauczyc jezyka, gramatyki, pisania listow, rozmow w roznych sytuacjach... tego na ksiegowosci czy sztuce Cie nie naucza ;-) jesli ktos nie potrafi sie poprawnie wyslowic, to jak zaliczy egzamin? albo napisze referat? etc.
ja zaczelam L1 w 2006 r, zeby sie "douczyc", w 2007 ukonczylam. potem mialam rok przerwy na dziecko i w 2009 chcialam zrobic L2, zeby miec wszystko na papierze. no i przy okazji wyjsc z domu :lol: a ze rozlozyli mi ten ostatni level na 3, no to co ja moge hehe jeszcze rok "zabawy" przedemna :lol:
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputacja: 146
Napisane przez korbobor » 17 sie 2011, 19:49 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Kiedyś obiło mi się na tym forum "o oczy" ;) coś na temat wypożyczania odkurzaczy piorących. Znalazłam taki w Morissonie ale kosztuje 20Ł + płyn a ja mam do wyprania dywan tylko w jednym pokoju(reszta w panelach) więc średnio to opłacalny interes :roll: Może któraś z Was wie gdzie jeszcze można poszukać miejsc gdzie wynajmują takie odkurzacze. Z góry dziękuje!
-
- korbobor
- Rozeznany
- Reputacja: 62
Napisane przez ewela119 » 17 sie 2011, 20:05 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputacja: 109
Napisane przez bogini8 » 17 sie 2011, 20:10 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
niewiem czy moj jezyk jest az tak dobry zeby prosto na kierunek isc..;/ moze sie i przejde , ale ja taki ckr czasem jestem... :roll:agg napisał(a):jakis art&design
Dodano: -- 17 sie 2011, o 20:11 --
cykor mialo byc :P
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane przez korbobor » 17 sie 2011, 20:29 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
A co do szczoty i chłopa niestety to połączenie odpada :) Jest tak samo chętny do pomocy przy organizacji i planowaniu zmian w mieszkania jak i Twój ;)
-
- korbobor
- Rozeznany
- Reputacja: 62
Napisane przez umisiak » 17 sie 2011, 20:46 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
bogini8 napisał(a):niewiem czy moj jezyk jest az tak dobry zeby prosto na kierunek isc..;/ moze sie i przejde , ale ja taki ckr czasem jestem... :roll:
bogini8 może trochę wiary w siebie :P
-
- umisiak
- Rozeznany
Napisane przez ewela119 » 17 sie 2011, 21:23 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputacja: 109
Napisane przez Anastazja » 18 sie 2011, 08:38 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
ewela119, a te 15f to jest za godzine,za dobe czy od pokoju? Bo tak sie zastanawiam czy tez tego odkurzacza nie wypozyczyc,moja wykladzina w salonie juz wola o pomoc,najbardziej sie brudzi przy wejsciu wkurza mnie to strasznie,zadnej wycieraczki nie moge tam polozyc bo drzwi otwieraja sie do srodka.
Co robicie dzis na obiad podrzuccie jakis pomysl,bo mi znowu go brak :roll:
-
- Anastazja
- Zadomowiony
- Reputacja: 27
-