Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Napisane przez ewela119 » 28 wrz 2011, 09:07 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
bogini8 napisał(a):sorry to od mentalnosci ludzi zalezy, lekarze nie zalecaja kazdej kobicie lezec bez ruchu jak kloda, czesto laski same lataja po zwolnienia do lekarza w to i we w to...
Ale Luiza nigdzie nie napisala ze to lekarze zalecaja, tylko wlasnie same ciezarne badz rodzina/znajomi maja takie podejscie do ciazy jak do choroby.
umisiak, wlasnie tez pomylalam o amolu, tak sie sklada ze mam w domu. Wspolczuje chorych dzieci, moja Goska tez cos przychorowala, katar ma i kaszle i dzis wstala jakas taka czerwona na buzi ale dostala wit C, flegamine i paracetamol i poszla do szkoly bo mowila ze dobrze sie czuje, a na dworze jest tak cieplo ze ten krotki spacer napewno nie pogorszy sprawy, wiec nie ma co zaleglosci robic i frekwencji psuc. Mam nadzieje ze teraz jakos to przejdzie i pozniej juz bedzie spokoj z chorobami, zwlaszcza jak juz niunia sie urodzi.
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputacja: 109
Napisane przez Luiza » 28 wrz 2011, 09:12 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
ewela119 napisał(a):Ale Luiza nigdzie nie napisala ze to lekarze zalecaja, tylko wlasnie same ciezarne badz rodzina/znajomi maja takie podejscie do ciazy jak do choroby.
Wspomniałam, ze lekarz dał koleżance zwolnienie , bo w 5 miesiącu to już może sobie odpoczywać. A nic jej nie dolega, dobrze się czuje, ale nie wychodzi za daleko od domu na wszelki wypadek. Także tu i lekarz nie potrzebnie wysłał ją na zwolnienie i dodatkowo ona leży na wszelki wypadek.
Dodano: -- 28 wrz 2011, o 09:26 --
Jeszcze o lekarzach. Ostatnio poznałam chłopaka, który rok chodził z guzem mózgu, bo mimo różnych dziwnych symptomów, GP nie chciał go wysłać do specjalisty ani na badania.
W konsekwencji prawie całkowicie stracił wzrok.
-
- Luiza
- Wtajemniczony
- Reputacja: 71
Napisane przez ewela119 » 28 wrz 2011, 09:31 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Ja swoja pierwsza ciąże przechodzilam fantastycznie, opiekowalam sie swoja mlodsza siostra (miala wtedy roczek), duzo spacerowalam po lesie (mieszkalam na wsi i lubilam chodzic na grzyby :D ) a nawet jezdzilam na rowerze jeszcze jakies 2 tyg przed porodem :D Teraz pewne ograniczenia wynikaja z tego ze boli mnie tu i owdzie, ale nie widze powodu bym z tego wzgledu miala rezygnowac np z tego co lubie jesc, moze to i nienajzdrowsze ale przeciez jeden kebab z sosem chilli i puszka coli na tydz albo i rzadziej nie zabije mnie ani dziecka, tak samo jak jednorazowe wlozenie obcasow na slub siostry :roll: A juz kompletnie nie rozumiem dlaczego nie mialabym chodzic na basen skoro wlasnie basen jest przez wiekszosc lekarzy polecany ciezarnym ze wzgledu na to ze nie obciaza stawow.
A tak w ogole najbardziej w uwagach mojej siostry denerwuje mnie to ze ona traktuje mnie z gory, mowi do mnie takim protekcjonalnym tonem i mimo ze jest tylko 4 lata starsza a ja juz jestem dorosla i w przeciwienstwie do niej mam praktyke w kwestii ciąży i dzieci to ona traktuje mnie nadal jak 15 letnia nieodpowiedzialna gowniare. Ciagle mnie krytykuje bo ona gdzies cos przeczytala czy zobaczyla w tv i swiecie wierzy ze jak "specjalisci od wychowania dzieci" tak mowia to tak KONIECZNIE trzeba robic, zapewne kiedys sie przekona ze teoria swoja droga a rzeczywistosc to calkiem inna bajka :lol:
-
- ewela119
- Wtajemniczony
Napisane przez milka2 » 28 wrz 2011, 09:50 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
-
- milka2
- Raczkujący
- Reputacja: 4
Napisane przez ewela119 » 28 wrz 2011, 10:09 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
-
- ewela119
- Wtajemniczony
Napisane przez milka2 » 28 wrz 2011, 10:31 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
-
- milka2
- Raczkujący
Napisane przez ewela119 » 28 wrz 2011, 10:44 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
-
- ewela119
- Wtajemniczony
Napisane przez Luiza » 28 wrz 2011, 11:27 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
ewela119 napisał(a):Ja nie pracuje siedze w domu i sporo czytam roznych for dla matek i przyszlych matek i tam sie strasznie duzo pisze o tym jakie to przywileje powinna miec kobieta w ciazy i ze jej sie wszystko nalezy pod nos, a ona nic nie powinna robic tylko lezec i pachniec bo jest w ciąży :roll: I wydaje mi sie ze lekarze w tej kwestii ulegaja presji otoczenia, bo lekarz ktory ciezarnej nie wysle na zwolnienie=zly lekarz, bo przeciez ciezarna musi odpoczywac. I kolejna kwestia to w dzisiejszych czasach niestety duza liczba poronien i innych komplikacji, ludzie zyja szybko i niezdrowo i coraz wiecej kobiet ma problemy z poczeciem i donoszeniem ciazy i wydaje mi sie ze lekarze tez troche na wyrost daja te zwolnienia zeby w razie ewentualnych komplikacji miec "czyste ręce" bo w razie problemow z ciążą pierwszym "winowajca" jest zawsze lekarz ktory nie sprawdzil/przeoczyl/niedopilnowal :roll:
To takie popadanie ze skrajności w skrajność.
Tu z kolei jest na odwrót. Kobieta w ciąży jest często traktowana jak krowa rozpłodowa (może nie zawsze, ale spotkałam się z takimi przypadkami) i nikt zupełnie się nie przejmuje tym, że w ciąży można się źle czuć.
Koleżanka straciła zupełnie zdrowe dziecko przez zaniedbanie podczas porodu.
-
- Luiza
- Wtajemniczony
- Reputacja: 71
Napisane przez bogini8 » 28 wrz 2011, 12:10 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
tez slyszalam, moj sasiad to samo mowi (wnglik oczywiscie)dorotajab napisał(a):podobno angole taka ciepla pogode na jesien nazywaja indian summer
WESOLACZARNULKA, warwick castle? super mozna spedzic caly dzien. duzo do ogladania, mozna soie poiknik albom mini grila zrobic, pozwiedzac, a i miasteczko jest piekne i blosko. z 15 minutek pociagiem ze stacj i w solihull.
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Reputacja: 100
Napisane przez milka2 » 28 wrz 2011, 12:10 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Przypomniało mi się jak moja kuzynka udzielała mi dobrych rad kiedy miałam chore dziecko.Synek po kolejnej ciężkiej operacji leżał na oiomie z nikłymi szansami na przeżycie,a ona dzwoniła do mnie tylko po to żeby się dowiedzieć czy dbałam o siebie w ciąży należycie,bo jej zdaniem to nie ma chorób ot tak.Potem,kiedy miałam dziecko w domu,z żywieniem pozajelitowym i padaczką,namawiała mnie żeby spróbować dać mu starte jabłko.Przyjechała w końcu i twierdziła że mały nie ma padaczki bo ona nie widzi (nie rzucał się ani nic z tych rzeczy,po prostu sztywniał i robił się siny),jak to w końcu zobaczyła,to wpadła w panikę i już jej u siebie nigdy nie gościłam.No i już się nie mądrzy przez tel.:).A co do synka to...przeszedł jeszcze kilka operacji, prawdopodobnie to nie koniec choć też możliwe,teraz jest zdrowym nastolatkiem.
-
- milka2
- Raczkujący
Napisane przez dorotajab » 28 wrz 2011, 12:15 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
milka2 napisał(a):,z żywieniem pozajelitowym i padaczką,
bidulek
bardzo wspolczuje
mozesz mi wyjasnic co to jets zywienie pozajelitowe? chodzi o dozylne?
-
- dorotajab
- Zaangażowany
- Reputacja: 151
Napisane przez bogini8 » 28 wrz 2011, 12:21 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
ewela119 napisał(a):Ale Luiza nigdzie nie napisala ze to lekarze zalecaja, tylko wlasnie same ciezarne badz rodzina/znajomi maja takie podejscie do ciazy jak do choroby.
no ja tak zrozumialam ;)a już siedzi na zwolnieniu bo lekarz stwierdził, że w 5 m-cu to już powinna odpoczywać. Siedzi w domu, bo boi się chodzić, żeby się nie zmęczyć, bo to może zaszkodzić dziecku. W szoku byłam. Jak moja siostra była w ciąży to tak nie świrowała.
a odnosnie ciazy to w pl moze przesadzaja, za to tu przesadzaja w druga strone az dogranic... wszystko silami natury...a co ze kobiecie cos w ciazy dolega.. ja mialam tu w ciazy grype, 39 stopni zatkany nos bol glowy i co tylko, ledwo funkcjonowalam, a doktorka mi nie chciala zwolnienia dac!....dopiero po paru dniach jak poszlam do niej i juz wisialam na tym krzesle to sie zlitowala...
pozniej jak poszlam do poloznej bo przez rwe kulszowa nie moglam chodzic wrecz, to ona mnie do tej samej doktorki zabrala, a ta do mnie: ,,czemu do pracy chodzisz w takim stanie, trzeba bylo przyjsc po zwolnienie..."
trzeba chyba na czworaka pelzac i chodzic o kuli jak ja chodzilam zeby mocniejsze leki dostac...
i tak samo jak wiadomo z komplikackami jest,kobieta powinna miec wybor np czy chce leki na podtrzymanie ciazy czy nie.
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane przez ewela119 » 28 wrz 2011, 12:22 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
-
- ewela119
- Wtajemniczony
Napisane przez milka2 » 28 wrz 2011, 12:23 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
-
- milka2
- Raczkujący
Napisane przez bogini8 » 28 wrz 2011, 12:44 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Ja tez czesto zrzedze mojej siostrze, na co sie wkurza, ale ona to wogole jest indywidualistka i osiol uparty...tylko ze ja nie truje jej zeby poczuc sie lepiej, tylko martwie sie o nia i chce zeby jej bylo lepiej ;)
zazwyczaj daje jej kazania na tematy ktore sama przeszlam...
no chyba ze twoja siostra to wyjatkowo zlosliwy osobnik i robi to z pelna premedytacja.
Z tego co widze moja siostra uzywa techniki: jednym uchem wpada drugim wypada:D;)
-
- bogini8
- Wtajemniczony
-