Jak radzicie sobie z ząbkowaniem?

Rodzina, dzieci i ich wychowanie, sprawy związane z codziennym życiem rodziców.

KobietaPostNapisane przez agata_mala » 4 mar 2010, 12:20 Jak radzicie sobie z ząbkowaniem?

Ten temat zakładam z myślą o młodych Mamach, które borykają się z ząbkowaniem u swoich Maluszków, chce Was zapytać co podajecie Maluszkom?

agata_mala
Przyczajony

Reputacja: 0
Neutralny

KobietaPostNapisane przez kwiatuszek1982 » 4 mar 2010, 12:44 Re: Jak radzicie sobie z ząbkowaniem?

hej!moj synek ma juz dwa lata ale zabkowanie przeszlo jakos szybko!!!ja smarowalam mu dziaselka zelami dostepnymi w sklepach!podawalam rowniez syrop przeciwbolowy jak widzialam ze sie bardzo meczy,jak szly naprzyklad dwa na raz czy trzy! no i gryzaki schlodzone w zamrazalniku pomagaly na chwile!!!powodzenia!ile dzidzius ma?

kwiatuszek1982
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 4 mar 2010, 13:02 Re: Jak radzicie sobie z ząbkowaniem?

Moja mala zabkowala jeszcze w pl i stosowalam zel do dziasel CALGEL (nie wiem czy tu jest), probowalam roznych ale ten byl najlepszy, a jak naprawde bardzo sie meczyla to syrop IBUM, zamiast gryzakow dawalam marchewke albo jablko. Mysle ze pomocna moze sie tez okazac taka silikonowa nakladana na palec szczoteczka do mycia dziasel dziecka, ma take delikatne wypustki wiec masaz taka szczoteczka tez moze byc dla dziecka kojacy
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez agata_mala » 4 mar 2010, 13:09 Re: Jak radzicie sobie z ząbkowaniem?

ewela119 napisał(a):Moja mala zabkowala jeszcze w pl i stosowalam zel do dziasel CALGEL (nie wiem czy tu jest), probowalam roznych ale ten byl najlepszy, a jak naprawde bardzo sie meczyla to syrop IBUM

Właśnie ostatnio dużo czytałam nt. tego środka (chodzi mi o Ibum) i znalazłam wiele pozytywnych opinii Mam i jest polecany przez pediatrów. A podchodził smak Twojemu dziecku?

agata_mala
Przyczajony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 4 mar 2010, 14:19 Re: Jak radzicie sobie z ząbkowaniem?

Moje dziecko jest jakies dziwaczne bo jej podchodzi smak wszystkich lekow nawet tych najbardziej gorzkich ;) Ale smak jest fajny malinowy, powiem Ci ze zdarzalo mi sie samej lyknac albo narzeczonemu na bol glowy np jak nie bylo nic innego w domu i tez pomoglo :) To zalezy od dziecka, jak chce lykac leki to kazdy lyknie a jak nie to nie wezmie nawet witamin
ewela119
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez marzencia2333 » 4 mar 2010, 15:12 Re: Jak radzicie sobie z ząbkowaniem?

ja dawalam ogorka swiezego, chlebek i smarowalam mascia na zabki bonjela (chyba dobrze napisalam) mozna kupic w azdzie albo w aptece. W niebieskim pudelku. No i trzeba zwrucic uwage aby byla dla dzieci oczewiscie bo ta masc jest rowniez dla doroslych.
marzencia2333
Stały Bywalec

Reputacja: 8
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Kitty » 4 mar 2010, 15:44 Re: Jak radzicie sobie z ząbkowaniem?

ewela119 napisał(a): stosowalam zel do dziasel CALGEL (nie wiem czy tu jest), probowalam roznych ale ten byl najlepszy,

tak, tak tu tez go maja ;) .My wlasnie uzywamy calgel, niestety kilka razy sie zdarzylo,ze synek strasznie cierpial wiec wtedy podawalismy mu CALPOL ;) .Jest to syropek o skladzie paracetamolu, smak bodajze truskawkowy, polecam ;) .
Rowniez uzywamy zelowych gryzaczkow, ktore wczesniej schlodzilismy w lodowce ;) .

A tak poza tym, to kilka nocy nieprzespanych i nic tylko przytulanie i glaskanie biedactwa az sobie usnal :-)
Kitty
Zadomowiony

Reputacja: 19
Neutralny

KobietaPostNapisane przez barbara1r » 4 mar 2010, 16:30 Re: Jak radzicie sobie z ząbkowaniem?

ja tez uzywalam calgel ale teraz podaje dentinox jest chyba lepszy,a tak apropo to mi sie ciagle wydaje ze moj maly zabkuje jak tylko marudzi badz budzi sie w nocy wiec troche tego zelu idzie,jak narazie ma 5 zebow,2 ostatnie dlugo mu wychodzily i nie chcialy sie przebic,gryzaki chcial jak byl calkiem malutki(0o.4 msc) teraz to piloty komorki najlepsze:-)))) to tego wlasnie twarde jedzenie ale uwazajcie na nie bo moj maly ugdryzl sobie kawalek jablka twardego sie zaksztusil.Kitty masz racje przytulenie i glaskanie chyba najbardziej pomaga

barbara1r
Rozeznany

Reputacja: 2
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Kitty » 4 mar 2010, 16:40 Re: Jak radzicie sobie z ząbkowaniem?

barbara1r napisał(a): teraz to piloty komorki najlepsze:-))))

Moj synek ostatnio "przyssal"sie do laptopa :o :!: Widac piloty i komorki mu sie juz znudzily i znalazl cos lepszego ;)
Kitty
Zadomowiony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez kasiek347 » 4 mar 2010, 22:22 Re: Jak radzicie sobie z ząbkowaniem?

marzencia2333 napisał(a):ja dawalam ogorka swiezego, chlebek i smarowalam mascia na zabki bonjela (chyba dobrze napisalam) mozna kupic w azdzie albo w aptece. W niebieskim pudelku. No i trzeba zwrucic uwage aby byla dla dzieci oczewiscie bo ta masc jest rowniez dla doroslych.

Jakis czas temu na BBc byla afera z zelem Bonjela dla dzieci. Zawiera on jakies szkodliwe substancje i choc jest dostepny w aptekach uczciwi sprzedawcy nie powinni go sprzedawac do uzytku dla dzieci. Mi aptekarz polecil CALGEL no i oczywiscie paracetamol np. CALPOL.

kasiek347
Początkujący

Neutralny

KobietaPostNapisane przez agata_mala » 5 mar 2010, 12:21 Re: Jak radzicie sobie z ząbkowaniem?

ewela119 napisał(a):Moje dziecko jest jakies dziwaczne bo jej podchodzi smak wszystkich lekow nawet tych najbardziej gorzkich ;) Ale smak jest fajny malinowy, powiem Ci ze zdarzalo mi sie samej lyknac albo narzeczonemu na bol glowy np jak nie bylo nic innego w domu i tez pomoglo :) To zalezy od dziecka, jak chce lykac leki to kazdy lyknie a jak nie to nie wezmie nawet witamin

Ewela to fajnie, że smakuje jej Ibum, właśnie dużo czytałam, że dzieci go lubią ze względu na słodki i nie piekący w gardło, no i malinowy smak.

kitty napisał(a):Jest to syropek o skladzie paracetamolu, smak bodajze truskawkowy, polecam ;)

Kitty!Ibum, dzięki ibuprofenowi działa dodatkowo p/zapalnie więc powinien być bardziej skuteczny niż środki z paracetamolem.

Pozdrawiam:)

agata_mala
Przyczajony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Kitty » 5 mar 2010, 13:06 Re: Jak radzicie sobie z ząbkowaniem?

agata_mala napisał(a):
kitty napisał(a):Jest to syropek o skladzie paracetamolu, smak bodajze truskawkowy, polecam ;)

Kitty!Ibum, dzięki ibuprofenowi działa dodatkowo p/zapalnie więc powinien być bardziej skuteczny niż środki z paracetamolem.

Pozdrawiam:)

My na calpol nie narzekamy, synkowi pomogl na wielke bole zwiazane z zabkowaniem ;) . Mowi sie,ze ibuprofen dziala szybciej i koi bol na dluzej,ale mimo wszystko parcetamol jest wystarczajacy dla mojego synka ;) .
Kitty
Zadomowiony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 5 mar 2010, 13:51 Re: Jak radzicie sobie z ząbkowaniem?

Kiedy moja mala byla chora i pojechalismy z nia do lekarza pytal jaki lek od goraczki podajemy, powiedzielismy ze ibuprofen to i tak dal nam paracetamol (mielismy IBUM dostalismy CALPOL) ale mala wolala IBUM, a w ogole na samym poczatku kupowalam PANADOL tez byl bardzo dobry ale chyba mial slabsze dzialanie bo im wieksze dziecko tym wieksze dawki trzeba bylo podawac i czesciej no i byl dosc drogi.

A i jeszcze mi sie tak przypomnialo, kiedys czytalam w jakiejs gazecie dla mam ze w pierwszych miesiacach zycia dla dziecka paracetamol jest jednak bezpieczniejszy dla dziecka niz ibuprofen ale juz nie pamietam dokladnie o co tam chodzilo, poszukam na necie i jak znajde to dam linka
ewela119
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Kitty » 5 mar 2010, 14:05 Re: Jak radzicie sobie z ząbkowaniem?

ewela119 napisał(a):
A i jeszcze mi sie tak przypomnialo, kiedys czytalam w jakiejs gazecie dla mam ze w pierwszych miesiacach zycia dla dziecka paracetamol jest jednak bezpieczniejszy dla dziecka niz ibuprofen ale juz nie pamietam dokladnie o co tam chodzilo, poszukam na necie i jak znajde to dam linka

Tak,masz racje.Ibuprofen mozna podac dopiero po ukonczeniu 6 miesiaca zycia dziecka.

Tutaj jest stronka, na ktorej zrobiono porownanie paracetamolu i ibuprofenu. ;)
http://www.thinkbaby.co.uk/newborn-heal ... /1946.html
Kitty
Zadomowiony

Neutralny

KobietaPostNapisane przez Edzia » 15 mar 2010, 09:16 Re: Jak radzicie sobie z ząbkowaniem?

Czesc dziewczyny,ja na zabkowanie podawalam czopki wiburkoln,sa naprawde rewelacyjne,dzieci sie szybko uspokajaja no i wieczorem moga isc spac bez bolu.Nie wiem czy tu mozna je kupic bo z tego co wiem nie stosuje sie tu czopkow,ale zawsze moze przeslac ktos z polski,pozdrawiam. :-)

Edzia
Przyczajony

Neutralny

Następna strona