wyjazd do pl
Napisane przez cwircwirek » 3 lut 2010, 09:37 wyjazd do pl
ja sie w tym kompletnie nie orientuje, a kolezanka doslownie uciekla od meza do pl tylko ze benefity ida na jego konto. dziewczyna ma rodzine itd, wiec sama nie jest, ale on chyba nie powinien tej kasy miec dla siebie. nie sadze tez zeby dobrowolnie kase wysylal :roll:
jesli mieliscie podobna sytuacje i wiecie co robic, bede wdzieczna za odpowiedz :-)
-
- cwircwirek
- Rozeznany
- Reputacja: 1
Napisane przez Galadriela » 3 lut 2010, 10:23 Re: wyjazd do pl
cwircwirek napisał(a):wiecie moze, jak nalezy zalatwic sprawe benefitow, jesli matka wraca z dzieckiem do polski??
ja sie w tym kompletnie nie orientuje, a kolezanka doslownie uciekla od meza do pl tylko ze benefity ida na jego konto. dziewczyna ma rodzine itd, wiec sama nie jest, ale on chyba nie powinien tej kasy miec dla siebie. nie sadze tez zeby dobrowolnie kase wysylal :roll:
jesli mieliscie podobna sytuacje i wiecie co robic, bede wdzieczna za odpowiedz :-)
Jeśli wyjechała na stałe - zawiadomić o tym benefitodawców. Benefity się urwą.
Ale jakoś nie mogę się oprzeć wrażeniu, że nie o to koleżance chodziło...
-
- Galadriela
- Stały Bywalec
- Reputacja: 9
Napisane przez cwircwirek » 3 lut 2010, 11:01 Re: wyjazd do pl
a co masz konkretnie na mysli?? bo niebardzo wiem jak mam rozumiec to, co napisalas
:?: :?: :?:
-
- cwircwirek
- Rozeznany
Napisane przez Galadriela » 3 lut 2010, 11:57 Re: wyjazd do pl
cwircwirek napisał(a):a co masz konkretnie na mysli?? bo niebardzo wiem jak mam rozumiec to, co napisalas
:?: :?: :?:
Odniosłam wrażenie, że nie było to pytanie o to, jak zakończyć benefity (bo chyba moja odpowiedź nie była jakimś objawieniem? chyba i dla Ciebie i koleżanki oczywiste jest ja to się załatwia?) tylko bardziej o to, że "on chyba nie powinien tej kasy miec dla siebie. nie sadze tez zeby dobrowolnie kase wysylal".
Czyli o jakieś metody na "niedobrowolne" wysyłanie kasy do koleżanki.
Co nie jest - też chyba oczywiste - zgodne z prawem.
Dla całkowitej jasności trzeba by jeszcze wiedzieć jakie to benefity.
-
- Galadriela
- Stały Bywalec
- Reputacja: 9
Napisane przez moniavika » 3 lut 2010, 11:59 Re: wyjazd do pl
-
- moniavika
- Rozeznany
- Reputacja: 3
Napisane przez cwircwirek » 3 lut 2010, 12:56 Re: wyjazd do pl
Poleciala do Polski, bo miala go juz dosyc, nawet nie miala tu konta zalozonego. Ogolnie niemila sytuacja.
Galadriela, zadalam to pytanie bo nie mam dzieci i nigdy nie interesowalam sie benefitami, dlatego niebardzo wiem jak to dziala. na forum przeczytalam, ze jak sie ma zaswiadczenie z pl ze nie pobierasz zasilku, to tutaj dostajesz kase nawet jesli np tylko ojciec pracuje w UK a matka jest w polsce. nie wiem czy to prawda, poza tym niektore watki byly dosc stare, wiec wolalam sie dowiedziec jak to wyglada na dzien dzisiejszy.
moze nie wszyscy sa tak oswieceni jak ty. mysle, ze wlasnie po to jest forum, zeby sie czegos dowiedziec, a nie 'wysluchiwac' odpowiedzi nie na temat, tym bardziej zlosliwosci.
-
- cwircwirek
- Rozeznany
Napisane przez Mariczka » 4 lut 2010, 00:39 Re: wyjazd do pl
-
- Mariczka
- Początkujący
- Reputacja: 0
Napisane przez cwircwirek » 4 lut 2010, 09:09 Re: wyjazd do pl
-
- cwircwirek
- Rozeznany
Napisane przez malaroksi » 4 lut 2010, 18:36 Re: wyjazd do pl
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez cwircwirek » 4 lut 2010, 21:01 Re: wyjazd do pl
-
- cwircwirek
- Rozeznany
Napisane przez mena 33 » 8 mar 2010, 12:16 Re: wyjazd do pl
-
- mena 33
- Raczkujący
Napisane przez ewela119 » 8 mar 2010, 12:27 Re: wyjazd do pl
I na przyszlosc nie zawalaj 5 tematow tym samym postem, wystarczy ze napiszesz w jednym, jesli ktos ma odpowiedziec to odpowie :roll:
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputacja: 109
Napisane przez mena 33 » 8 mar 2010, 22:45 Re: wyjazd do pl
[ Dodano: Pon Mar 08, 2010 22:51 ]
uproszczenie do wyzej napisanej wiadom,czy warunkiem na zalatwienie zasilkow jest najpierw podjecie pracy? bez niej nie otrzymam nic na dzieci moge liczyc na pomoc kuzynki na jakies 3msc,
-
- mena 33
- Raczkujący
Napisane przez ewela119 » 9 mar 2010, 10:38 Re: wyjazd do pl
Pieniadze z funduszu w pl oczywiscie przestana Ci sie nalezec po wyjezdzie z kraju a tutaj nie daja nic w zamian. Nie chce Ci mowic co masz robic ale ja na Twoim miejscu majac prace w pl nie rwalabym sie w nieznane majac dzieci bo samemu to wiadomo ze mozna ryzykowac, z dziecmi trzeba uwazac, tutaj socjal dziala bardzo dobrze, czasami nawet nadgorliwie jesli chodzi o dzieci i o to czy im sie zzadna krzywda nie dzieje.
Wbrew pozorom tutaj wcale nie jest tak latwo jak sie wiekszosci rodakow wydaje, ale decyzja nalezy do Ciebie oczywiscie, ja od siebie zycze powodzenia...
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputacja: 109
Napisane przez mena 33 » 9 mar 2010, 11:31 Re: wyjazd do pl
ewela119 napisał(a):Nie pracujac mozesz otrzymac jedynie child benefit ktory przysluguje tutaj wszystkim bez wzgledu na zarobki, jest to odpowiednik polskiego rodzinnego i wynosi 20f na pierwsze dziecko i bodajze 13f na kazde kolejne tygodniowo. Do otrzymania reszty musisz pracowac. Zeby podjac prace musisz miec konto w banku, insurance number (zeby go dostac umawiasz sie na spotkanie w job centre i tam Ci go nadaja, z tym ze na spotkanie czeka sie od paru dni do paru tyg), w ciagu miesiaca od podjecia pracy musisz wyrobic home office (pozwolenie na prace) za to sie placi 90f. To takie podstawowe sprawy ktore musisz zalatwic. Co do dokumentow jakie musisz miec to napewno akty urodzenia dzieci, nie musza byc tlumaczone (ja osobiscie mam zupelny na miedzynarodowym druku). Co do tych aktow chrztu nie potrafie Ci odpowiedziec bo moja mala jeszcze nie chodzi do szkoly. A no i wlasnie z miejscami w szkole tez nie jest latwo, ja chce wlasnie zapisac corke do przedszkola wiec juz teraz musze skladac aplikacje aby zostala przyjeta we wrzesniu, mysle ze Ty powinnas zrobic to samo bo pozniej moze sie okazac ze dzieci bez szkoly zostana. No i jesli chodzi o sama prace, jesli kuzynka Ci zalatwi cos co bedzie na Ciebie czekac to spoko, jesli nie to mozesz tez szukac miesiacami, nie wiem jak z Twoim angielskim ale jesli slabo to szanse na znalezienie pracy sa mniejsze
Pieniadze z funduszu w pl oczywiscie przestana Ci sie nalezec po wyjezdzie z kraju a tutaj nie daja nic w zamian. Nie chce Ci mowic co masz robic ale ja na Twoim miejscu majac prace w pl nie rwalabym sie w nieznane majac dzieci bo samemu to wiadomo ze mozna ryzykowac, z dziecmi trzeba uwazac, tutaj socjal dziala bardzo dobrze, czasami nawet nadgorliwie jesli chodzi o dzieci i o to czy im sie zzadna krzywda nie dzieje.
Wbrew pozorom tutaj wcale nie jest tak latwo jak sie wiekszosci rodakow wydaje, ale decyzja nalezy do Ciebie oczywiscie, ja od siebie zycze powodzenia...
[ Dodano: Wto Mar 09, 2010 11:36 ]
ewela 119 z calego serca dziekuje ci za udzielenie mi informacji,jezeli zdecyduje sie przyjechac masz umnie dobra kawe,z jezykiem umnie krucho ale troche go podszlifuje ,konto mam zalozone zrobilam to wstyczniu teraz musze poprosic kuzynke zeby dzieci zapisala do szkoly,z tymi alimentami mi sie nie usmiecha bo ojciec bedzie bezkarny i mu bedzie jeszcze na reke muj wyjazd,pozdrawiam
-
- mena 33
- Raczkujący