problem z dostępem do internetu

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp

MężczyznaPostNapisane przez Przemek78 » 3 paź 2010, 21:12 problem z dostępem do internetu

Witam. Dwa dni temu zainstalowałem nowy system w laptopie. Wszystko było by ok gdyby nie to, że ubuntu widzi mój modem jako pen drive. Myślałem że dla mnie jako początkującego w linux-ie ubuntu będzie łatwy ale nie wiem jak sobie poradzić z tym problemem. Mam prośbę aby ktoś zaznajomiony z linux-em wytłumaczył mi łopatologicznie jak i co zrobić krok po kroku.
Za każdą okazaną pomoc szczere dzięki.
Przemek78
Rozeznany

Reputacja: 21
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez VA » 4 paź 2010, 08:07 Re: problem z dostępem do internetu

Zainstaluj Windows :twisted:

A tak poważnie:
Podaj może więcej szczegółów jaki internet, jaka wersja Ubuntu, jaki laptop. Rozumiem, że podłączyłeś na USB. Jeżeli na instalce nie było sterów do danego urządzenia, to musisz ściągnąć z internetu i wtedy zainstalować.
Najłatwiej było by się po prostu podłączyć na kablu RJ45.
VA
Zaangażowany

Reputacja: 112
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 4 paź 2010, 16:20 Re: problem z dostępem do internetu

system ubuntu i modem mobilny HUAWEI E1752

lol, VA, toż mowa jest o mobilnym necie. Poczytaj OPIS do tematu :) A takowe dostarczane są na gwizdkach z softem i wbudowanym sprzętem. Tak jak 3ka. NIE DA się takowego podpiąć pod RJ45, bo... gwizdek nie posiada takowego :)
A co do ubuntu i gwizdka.
Niestety nie znam odpowiedzi w tym temacie. Jedynie mogę podejrzewać, że wbudowany soft w ROM gwizdka jest dedykowany pod windę. A na pingwina, jeśli istnieje, zagooglaj. Może coś znajdziesz. A jeśli nie ma, to pewnie niedługo ktoś coś napisze.
A jeśli nie, no to niestety, jedyna rada jaką z przymrużeniem oka podał VA - re-instalka Windy.

Pozdrawiam

//EDIT
Zaraz po wylogowaniu zaggoglalem, i dostalem to:

Re: modem huawei E1752 on ubuntu 9.04
It is simple Just plug in your modem if it is USB modem. go to the network manager click the mobile broadband tag if it is taken by ubuntu. it would be as a "auto cdma connection" edit the connection by clicking the edit button give the no to dial for the connection and the username and password dont forget to check the automatically connect options and also to check the box which makes it available for all users then click ok then close the program next time you plug in the modem before booting on to ubuntu. then boot the system it will be available

Note user name and password and no to dial will be provided by the ISP So check it and do the procedure

ALL THE BEST Happy browsing

dalfish

Rowniez zycze powodzenia :)

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez Przemek78 » 3 lis 2010, 20:28 Re: problem z dostępem do internetu

Udało się !!! A pomogła aktualizacja do wersji 10.04 LTS. I pali od kopa ;-).
Dzięki Wam za pomoc.
Przemek78
Rozeznany

Reputacja: 21
Pokojowy