Strona 1 z 2

Wypieki czas zaczac

PostNapisane: 27 paź 2009, 10:57
przez ruda.alicja
Helo wszystkim lubiacym wypieki domowe, jesli macie fajne przepisy na muffiny lub inne pysznosci to piszcie.

Ja mam fajny przepis na pyszne muffiny truskawko-bananowe. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu:
2 jajka
100 gram startych na drobnych oczkach jablek (lub zmiksowane w mikserze)
4 lyzki stolowe oliwy
175 gram brazowego cukru
1 lyzeczka aromatu waniliowego
3 zmiksowane banany (choc ja osobiscie kroje je na drobne plasterki i tez jest dobrze)
225 gram maki pelnoziarnista (choc pszenna tez moze byc)
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1 lyzka stolowa cynamonu
225 gram truskawek (choc to moga byc tez inne owoce np. jagody, mozna tez dac mrozone)

Nagrzac piekarnik do 190C. Przygotowac sobie blache i papierowe kubeczki na muffiny. Do duzej miski dodac jajka, puree z jablek, oliwe, brazowy cukier, aromat waniliowy i banany - wszystko mieszamy. Make, sode oczyszczona i cynamon wymieszac w oddzielnym naczyniu i dodac do mikstury z jajek. Mieszac, az wszystkie skladniki sie polacza (masa jest dosc gesta, ale taka ma byc). Na koniec dodac truskawki (lub inne wybrane owoce). Piec okolo 20 minut. Muffiny sa gotowe, gdy gora muffiny jest sprezysta, co sprawdzamy naciskajac palcem :) - przepis z wersji angielskiej, wiec to oryginalne english muffins. U mnie w domu wszystkim smakuja.

Re: Wypieki czas zaczac

PostNapisane: 16 cze 2011, 07:31
przez GosiaXSL
mmmm ;D musi być pyszne! czas takie coś sobie zrobić ;) ja zaraz idę do kuchni i będę szperać w zakamarkach moich przepisów to coś napiszę ;)

Re: Wypieki czas zaczac

PostNapisane: 16 cze 2011, 13:07
przez Dalijka
Mmmniamiiiii i jak tu sie odchudzac przy Was dziewczyny? ;) Jutro na bank zrobie te muffinki,lasuch ze mnie straszny a i rodzinka nie pogardzi takim cisteczkiem :P

Zaraz tez popatrze w swoj zeszyt kupilnarny i cos napisze.

Dodano: -- 16 cze 2011, o 13:15 --

SZYBKI PROSTY SERNIK DLA TAKICH AMATORÓW CUKIERNICTWA JAK JA!!!!!

ciasto kruche robię tak
1/2 margaryny
2 żółtka do tego ,
łyżeczka proszkU do pieczenia,
jeden cukier waniliowy lub pól szk zwykłego cukru
2 łyżki smietany
mąka ile wejdzie ok 2 szkl , ugniatamy wykładamy na wysmarowaną blachę

Sernik
wiaderko sera do michy
do tego 2 śmietany 12 % (200ml)
dwa budynie smietankowe lub waniliowe wsypac
cukier waniliowy- 2szt
4 żółtka(białka osobno ubic)
1 szk cukru
3/4 szkl oleju

Wszystko razem w misce ubic mikserem poza białkiem i olejem,
na koniec dodac olej i ubite białka ,ale już wymieszac łyżką;
wylac na ciasto, Piec w tem 180 st przez około godzinę.
JEST PYSZNY, PUSZYSTY BARDZO POLECAM, SPRÓBUJECIE NIE POŻAŁUJECIE :D

Re: Wypieki czas zaczac

PostNapisane: 16 cze 2011, 16:02
przez GosiaXSL
PIERNIK Z POWIDŁAMI (pyszny, polecam, wychodzi mokry i jest świeży nawet przez tydzień, chociaż... nie zdąży dotrwać przez tydzień, bo u mnie w domu zjadany jest już na drugi dzień ;) polecam robić go w keksówce)

składniki:
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
12,5 dag margaryny
1 jajko
25 dag powideł śliwkowych
1 szkl. mleka
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Margarynę stopić i ostudzić. Jajko utrzeć z cukrem na gęstą masę. Do masy stopniowo dodawać stale mieszając margarynę, powidła i resztę składników.
Piec około 40-50 min. w temp. 180 stopni.

Zamiennie z powidłami śliwkowymi można nawet dodać dżem wiśniowy, też ciasto wyjdzie świetne ;)
Enjoy! ;)

Re: Wypieki czas zaczac

PostNapisane: 17 cze 2011, 12:40
przez Luiza
U mnie ostatnio placek z truskawkami rządzi.

Składniki:

* 6 jajek
* 3/4 szklanki pudru
* 150 ml oleju
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* owoce: świeże lub zamrożone (według upodobań - truskawki, jabłka, rabarbar, wiśnie, śliwki...).


Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, ubijać. Dodać żółtka, po kolei, mieszając. Wlewać olej, dalej mieszając. Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta.

Na dno formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć owoce, wylać na to ciasto i na wierzch ułożyć owoce (wcisnąć trochę, bo nie wsiąkają podczas pieczenia). Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut (lub nawet dłużej, do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Pycha.

Re: Wypieki czas zaczac

PostNapisane: 17 cze 2011, 12:56
przez bogini8
pomocy potrzebuje przepis na szybki i zawsze wychodzacy biszkopt do tortu. moj maz ma dzis urodziny i musze cos upichcic na predce!!!

Re: Wypieki czas zaczac

PostNapisane: 17 cze 2011, 13:02
przez Luiza
Niestety przepis na ulubiony biszkopt mam w Polsce, ale wydaje mi się , że gdybyś zrobiła ciasto z przepisu, który podałam powyżej (tylko bez owoców) wyjdzie doskonały biszkopt. To ciasto nie może nie wyjść.

Re: Wypieki czas zaczac

PostNapisane: 17 cze 2011, 13:10
przez bogini8
znalazlam taki:
Składniki na biszkopt do tortownicy 20 - 22 cm:
•5 jajek
•3/4 szklanki cukru
•3/4 szklanki mąki pszennej
•1/4 szklanki mąki ziemniaczanej


Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.


Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
jak myslicie bedzie dobry? gotowac uwielbiam ale z pieczeniem to tak nie bardzo:P

Dodano: -- 17 cze 2011, o 16:44 --

a wiec dziewczyny iszkopt wyszedl super, rzucilam nim o ziemie jak w przepisie nawet 2 razy, wyszedl super prosciusienki:) puszysty mniami :))

Re: Wypieki czas zaczac

PostNapisane: 17 cze 2011, 18:22
przez Luiza
O, poznaję ten przepis (nie robiłam ale czytałam kiedyś). Przepisy z tego bloga zwykle wychodzą. Warto z niego korzystać.

Re: Wypieki czas zaczac

PostNapisane: 17 cze 2011, 18:44
przez bogini8
torcik wyszedl tak a czy dobry bedzie to sie okaze hehehehe :) jak maz z pracy wroci :P

Dodano: -- 17 cze 2011, o 18:45 --

cenzura wiadmo chodzi o imie , moze moj malzonek nie chce zdradzac danych osobowych :P

Re: Wypieki czas zaczac

PostNapisane: 17 cze 2011, 18:54
przez en3531
Eh wiecie co tyle tu fajnych przepisów a ja którego nie próbuje to mi zawsze wychodzi tyle że zakalec xD ja jestem poprostu talent, ale wiem że pewnego dnia włoże moje łapska do piekarnika i wyjme ładne ciasto które mi będzie smakować i wtedy z dumą powiem " nie możliwe"

Re: Wypieki czas zaczac

PostNapisane: 18 cze 2011, 13:30
przez Dalijka
bogini8, tort wyglada rewelacyjnie,jestem pewna ze smakowal rowniez dobrze :)

en3531 napisał(a):Eh wiecie co tyle tu fajnych przepisów a ja którego nie próbuje to mi zawsze wychodzi tyle że zakalec xD ja jestem poprostu talent, ale wiem że pewnego dnia włoże moje łapska do piekarnika i wyjme ładne ciasto które mi będzie smakować i wtedy z dumą powiem " nie możliwe"


Wiesz mam podobnie :) ale ten sernik na ktory przepis wyzej podalam zawsze mi wychodzi i rowniez za kazdym razem mowie "niemozliwe" ;)

Re: Wypieki czas zaczac

PostNapisane: 18 cze 2011, 15:33
przez GosiaXSL
jaki pyszniuteńki tort... mniam! widzę tu talent kulinarny ;)

Re: Wypieki czas zaczac

PostNapisane: 18 cze 2011, 18:36
przez en3531
Dalijka napisał(a):bogini8, tort wyglada rewelacyjnie,jestem pewna ze smakowal rowniez dobrze :)
Wiesz mam podobnie :) ale ten sernik na ktory przepis wyzej podalam zawsze mi wychodzi i rowniez za kazdym razem mowie "niemozliwe" ;)

O prosze to znalazłem wspólnika do polskiej Cukierni "zakalec" xD

Re: Wypieki czas zaczac

PostNapisane: 19 cze 2011, 18:48
przez Luiza
bogini8, Piękny :579: