Pyszne obiadki, sprawdzone przepisy:))
Napisane: 17 cze 2010, 20:38
KARKÓWKAw sosie slodko-kwasnym
Skladniki :
- 1kg karkówki,(moze buc schabik albo nawet piers z kurczaka)
- sól, pieprz
- sloik ogórków konserwowych
Skladniki zalewy:
- 1 szkl. zalewy z ogórków konserwowych
- ˝ szkl. ketchupu pikantnego
- 4 cebule pokroic w póltalarki, zeszklic i
dodac do zalewy
Mieso pokroic w centymetrowe plastry posolic, popieprzyc obsmazyc na patelni.
W zaroodpornym naczyniu ukladamy warstwami: porcje miesa, na które kladziemy pokrojone w talarki ogórki, zalewa, mieso, ogórki, zalewa. Pieczemy 40–50 minut w temperaturze 180°C
PULPETY W SOSIE
Skladniki:
- 1 kg miesa mielonego
- 1 kg cebuli
- 1 kg pieczarek
- 1 maly sloiczek papryki konserwowej lub 1 swieza
- 5 ogórków konserwowych
- pieprz, sól, majeranek chilli, vegeta
- 2 sosy cyganskie knora
Do miesa dodac sól, pieprz vegete i namoczone wczesniej 3–4 kromki chleba. Uformowac pulpeciki obsypac maka i obsmazyc na oleju. Pulpety przekladamy do wiekszego garnka.
Pokrojone pieczarki dusimy z cebula dodajemy do pulpetów. Nastepnie dodajemy pokrojone w kostke ogórki, papryke i przyprawy. Dolewamy troche wody i dusimy 40minut. Na koniec dodajemy 2 sosy cyganskie (wg przepisu) i dusimy 30 minut.
RISSOTTO
Skladniki :
- 1kg piersi drobiowej
- 1kg pieczarek, lyzka masla
- 3 - 4 cebule i 3 zabki czosnku
- 10 dkg sera zóltego (startego na tarce)
- koncentrat pomidorowy, ketchup
- 2szkl zwyklego ryzu
- sól, pieprz, oregano, bazylia, chilli, ziola
prowansalskie do smaku. Ma byc pikantne!
Wszystkie skladniki robimy oddzielnie.
Ryz ugotowac na sypko w duzej ilosci wody na pól twardo. Cebule i czosnek drobno pokroic i przesmazyc na patelni z odrobina oleju. Umyte i pokrojone w plastry pieczarki przesmazyc na patelni z lyzka masla. Mieso pokroic w kosteczke i przesmazyc na patelni z odrobina tluszczu. Przygotowane skladniki wkladamy do duzego naczynia i mieszamy dodajac koncentrat doprawiamy do smaku. Jesli masa bedzie sucha mozna ugotowac z kostki rosolek i dodac. Risotto przelozyc do naczynia zaroodpornego posmarowac na wierzch koncentratem i ketchupem posypac startym serem przykryc i zapiekac 20-30minut w temperaturze do 180°C.
[ Dodano: Czw Cze 17, 2010 21:42 ]
SPAGHETTI
Składniki :
- paczka makaronu Spaghetti
- 1/2 główki czosnku
- 1/2 cebuli
- 30% koncentrat pomidorowy /Łowicz/
- oliwa z oliwek
- 2 papryki
- 1/2 kg mielonego mięsa /wołowe i wieprzowe/
- 1 jajo
- Parmezan
- przyprawa do Spaghetti /Kamis/
- chili /Kamis/ do smaku
- sól do smaku
Pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i cebulę zeszklić na małej ilości oliwy, następnie dodać koncentrat, 200ml wody i pokrojoną w kostkę paprykę, dodać przyprawy do smaku, wszystko to dusić na małym ogniu. Oddzielnie przesmażyć zmielone mięso i dodać do gotującego sosu. Przygotowany sos dusić 1/2 godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy roztrzepane jajo i chwilę gotujemy. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Po nałożeniu spaghetti posypujemy Parmezanem.
ZAPIEKANKA Z KAPUSTĄ
Składniki:
½ kg mięsa mielonego - 2 cebule
80 dkg ziemniaków - 2 jajka
60 dkg kiszonej kapusty - 15 dkg bekonu
1 szkl. śmietany - 2 łyżki smalcu
2 łyżeczki słodkiej papryki - czerstwa bułka
1 łyżeczka kminku - pieprz, sól, chili
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Gotować 5 minut w osolonym wrzątku – odcedzić i podzielić na połowę. Cebulę obrać, pokroić i razem z kapustą podsmażyć na smalcu. Doprawić solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, wymieszać z jajkami i mięsem. Doprawić solą i chili. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami: ziemniaki, mięso, kapustę i na wierzch ziemniaki. Zalać śmietaną. Obłożyć plastrami bekonu. Piec godzinę w temperaturze 200°C
KARKÓWKA Z KAPUSTĄ
Składniki:
1kg karkówki
główka średniej kapusty
sos sojowy
po jednej: marchewce i pietruszce
vegeta, liść laurowy
ziele angielskie, pieprz ziarnisty
kostka rosołowa Knora
1kg karkówki pokroić w plastry 1cm . Skropić sosem sojowym i odstawić na godzinę. Następnie plastry karkówki obsmażyć na smalcu na złoty kolor. Kapustę przekroić na pół, następnie na plastry szer. 1cm. Brytfannę posmarować bardzo lekko tłuszczem i układać na przemian plaster kapusty , plaster karkówki itd. Marchewkę i pietruszkę (średniej wielkości) pokroić w talarki średniej grubości. Mięso posypać vegetą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach. Rozpuścić w ciepłej wodzie kostkę rosołową Knora i podlać mięso do połowy. Przykryć i piec około 1 ½ godziny.
ZUPA MEKSYKAŃSKA
Składniki :
- 1 puszka fasoli białej
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1puszka kukurydzy /odcedzić/
- 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
- 3 kostki rosołowe
- 30% koncentrat pomidorowy /Łowicz/
- 1/2 główki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz,
- chilli, zioła prowansalskie do smaku
W 1 litrze wody rozpuścić kostki rosołowe i zagotować. Podsmażyć na patelni pokrojone drobno cebulę i czosnek, dodać mięso wszystko smażyć na złoty kolor. Dodać do bulionu podsmażone mięso, dodać odcedzoną kukurydzę następnie dodać fasolę razem z zalewą i gotować ½ godziny. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Wszystko gotować 15 minut
SMACZNEGO:))
Skladniki :
- 1kg karkówki,(moze buc schabik albo nawet piers z kurczaka)
- sól, pieprz
- sloik ogórków konserwowych
Skladniki zalewy:
- 1 szkl. zalewy z ogórków konserwowych
- ˝ szkl. ketchupu pikantnego
- 4 cebule pokroic w póltalarki, zeszklic i
dodac do zalewy
Mieso pokroic w centymetrowe plastry posolic, popieprzyc obsmazyc na patelni.
W zaroodpornym naczyniu ukladamy warstwami: porcje miesa, na które kladziemy pokrojone w talarki ogórki, zalewa, mieso, ogórki, zalewa. Pieczemy 40–50 minut w temperaturze 180°C
PULPETY W SOSIE
Skladniki:
- 1 kg miesa mielonego
- 1 kg cebuli
- 1 kg pieczarek
- 1 maly sloiczek papryki konserwowej lub 1 swieza
- 5 ogórków konserwowych
- pieprz, sól, majeranek chilli, vegeta
- 2 sosy cyganskie knora
Do miesa dodac sól, pieprz vegete i namoczone wczesniej 3–4 kromki chleba. Uformowac pulpeciki obsypac maka i obsmazyc na oleju. Pulpety przekladamy do wiekszego garnka.
Pokrojone pieczarki dusimy z cebula dodajemy do pulpetów. Nastepnie dodajemy pokrojone w kostke ogórki, papryke i przyprawy. Dolewamy troche wody i dusimy 40minut. Na koniec dodajemy 2 sosy cyganskie (wg przepisu) i dusimy 30 minut.
RISSOTTO
Skladniki :
- 1kg piersi drobiowej
- 1kg pieczarek, lyzka masla
- 3 - 4 cebule i 3 zabki czosnku
- 10 dkg sera zóltego (startego na tarce)
- koncentrat pomidorowy, ketchup
- 2szkl zwyklego ryzu
- sól, pieprz, oregano, bazylia, chilli, ziola
prowansalskie do smaku. Ma byc pikantne!
Wszystkie skladniki robimy oddzielnie.
Ryz ugotowac na sypko w duzej ilosci wody na pól twardo. Cebule i czosnek drobno pokroic i przesmazyc na patelni z odrobina oleju. Umyte i pokrojone w plastry pieczarki przesmazyc na patelni z lyzka masla. Mieso pokroic w kosteczke i przesmazyc na patelni z odrobina tluszczu. Przygotowane skladniki wkladamy do duzego naczynia i mieszamy dodajac koncentrat doprawiamy do smaku. Jesli masa bedzie sucha mozna ugotowac z kostki rosolek i dodac. Risotto przelozyc do naczynia zaroodpornego posmarowac na wierzch koncentratem i ketchupem posypac startym serem przykryc i zapiekac 20-30minut w temperaturze do 180°C.
[ Dodano: Czw Cze 17, 2010 21:42 ]
SPAGHETTI
Składniki :
- paczka makaronu Spaghetti
- 1/2 główki czosnku
- 1/2 cebuli
- 30% koncentrat pomidorowy /Łowicz/
- oliwa z oliwek
- 2 papryki
- 1/2 kg mielonego mięsa /wołowe i wieprzowe/
- 1 jajo
- Parmezan
- przyprawa do Spaghetti /Kamis/
- chili /Kamis/ do smaku
- sól do smaku
Pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i cebulę zeszklić na małej ilości oliwy, następnie dodać koncentrat, 200ml wody i pokrojoną w kostkę paprykę, dodać przyprawy do smaku, wszystko to dusić na małym ogniu. Oddzielnie przesmażyć zmielone mięso i dodać do gotującego sosu. Przygotowany sos dusić 1/2 godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy roztrzepane jajo i chwilę gotujemy. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Po nałożeniu spaghetti posypujemy Parmezanem.
ZAPIEKANKA Z KAPUSTĄ
Składniki:
½ kg mięsa mielonego - 2 cebule
80 dkg ziemniaków - 2 jajka
60 dkg kiszonej kapusty - 15 dkg bekonu
1 szkl. śmietany - 2 łyżki smalcu
2 łyżeczki słodkiej papryki - czerstwa bułka
1 łyżeczka kminku - pieprz, sól, chili
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Gotować 5 minut w osolonym wrzątku – odcedzić i podzielić na połowę. Cebulę obrać, pokroić i razem z kapustą podsmażyć na smalcu. Doprawić solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, wymieszać z jajkami i mięsem. Doprawić solą i chili. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami: ziemniaki, mięso, kapustę i na wierzch ziemniaki. Zalać śmietaną. Obłożyć plastrami bekonu. Piec godzinę w temperaturze 200°C
KARKÓWKA Z KAPUSTĄ
Składniki:
1kg karkówki
główka średniej kapusty
sos sojowy
po jednej: marchewce i pietruszce
vegeta, liść laurowy
ziele angielskie, pieprz ziarnisty
kostka rosołowa Knora
1kg karkówki pokroić w plastry 1cm . Skropić sosem sojowym i odstawić na godzinę. Następnie plastry karkówki obsmażyć na smalcu na złoty kolor. Kapustę przekroić na pół, następnie na plastry szer. 1cm. Brytfannę posmarować bardzo lekko tłuszczem i układać na przemian plaster kapusty , plaster karkówki itd. Marchewkę i pietruszkę (średniej wielkości) pokroić w talarki średniej grubości. Mięso posypać vegetą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach. Rozpuścić w ciepłej wodzie kostkę rosołową Knora i podlać mięso do połowy. Przykryć i piec około 1 ½ godziny.
ZUPA MEKSYKAŃSKA
Składniki :
- 1 puszka fasoli białej
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1puszka kukurydzy /odcedzić/
- 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
- 3 kostki rosołowe
- 30% koncentrat pomidorowy /Łowicz/
- 1/2 główki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz,
- chilli, zioła prowansalskie do smaku
W 1 litrze wody rozpuścić kostki rosołowe i zagotować. Podsmażyć na patelni pokrojone drobno cebulę i czosnek, dodać mięso wszystko smażyć na złoty kolor. Dodać do bulionu podsmażone mięso, dodać odcedzoną kukurydzę następnie dodać fasolę razem z zalewą i gotować ½ godziny. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Wszystko gotować 15 minut
SMACZNEGO:))