Co nie podoba mi się w PL

Luźniejsze tematy, ogólne dyskusje, rozmowy o wszystkim i o niczym

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 15 lip 2010, 14:17 Re: Co nie podoba mi się w PL

@Przemek78 - powiem tyle - nie rozumiesz co się do Ciebie mówi i tyle. I w dodatku jesteś żywym wyznawcą postawy Kalego (polecam lekturę "W pustyni i w puszczy" niejakiego H. Sienkiewicza".
Czerwone kropki są związane z PO i Balcerowiczem PONIEWAŻ to Oni (według Ciebie) wprowadzili kapitalizm w Polsce. A więc wszystkiemu winien jest kapitalizm. Acha czyli wnioskuję z tego, że tutaj w UK nie ma kapitalizmu, skoro nie ma czerwonych kropek w marketach.
Jeszcze raz - radzę weź głęboki wdech zanim zaczniesz biegnąć...
A co do Kalego - siedzisz tutaj, a tak bardzo Cię porusza to co dzieje się w sieci sklepów w Polsce. Ja nazywa albo schizofrenią albo dwulicowością - jak wolisz. Już Ci samotny odpisał i ja się podpisuję pod jego wypowiedzią. I zauważ, że nie napisał, że wszyscy...
A w ogóle z Twoich wypowiedzi to tak do końca nie wiem czym zajeżdża, bo z jednej strony Ry(d)zykownym radiem a z drugiej taka lewica, że hej. Ale lewica w RM? Tego jeszcze nie grali.

I kto Ci broni wrócić do Polski, głośno wyrażać swoje niezadowolenie, zebrać grupę wyznawców, założyć partię, stanąć do wyborów, wygrać i rządzić? Ja nie widzę żadnych przeszkód. A nie widzę tych przeszkód DZIĘKI Balcerowiczowi i wszystkim innym.

Pozdrawiam

PS. A co do sprzedaży za bezcen. Podstawowe prawo rynku - gdybyś nie wiedział. Rzecz jest warta dokładnie tyle ile jest skłonny zapłacić kupujący. Koniec kropka. Nie tyle ile wynosi najdokładniejsza i najbieglejsza pod słońcem wycena.

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 15 lip 2010, 15:43 Re: Co nie podoba mi się w PL

Przemek78 napisał(a):
http://www.lewica.pl/?id=22007

toc to jakies totalne nieporozumienie...w zycie nie zgodzilabym sie na takie traktowanie..kropka ....co to pomysly.. :!:

[ Dodano: Czw Lip 15, 2010 16:57 ]
odnosnie tematu ci mi sie w pl nie podoba?
...to ze ludzie po studiach za ktore czesto slono placa nie moga znalezc pracy i ,,za chlebem,, zmuszeni sa opuscic kraj przyjaciol rodzine.....
...polskie gderanie..nigdy nic nie jest czarne ani biale wszystko jest szaro nijakie :P
zima za zimna lato za cieple wiec mniemam ze najlepsza bylaby wiosnojesien ..takowa tu panuje caly rok i tez jest zle :D
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez erka » 15 lip 2010, 17:41 .

Jak najbardziej poperam Cie Przemek78 i wielu z nas obchodzi co sie w Polsce dzieje a przez takich Polaczkow co w d... maja wszystko jest jak jest. Bo jakby byl madry to docieraloby do niego to co sie dzieje. A to co po '89 sie stalo to parodia Balcerowicz, Pawlak i cale PO to k... polityczne sprzedalo Nas i nic dodac nic ujac. Bo przeciez po co sie cenic, Polak madry po szkodzie i niestety za te szkode jak przedmowca napisal nasze dzieci (i kto wie czy nie wnuki) beda placily za to. Wielce ubolewam nad tym co spotkalo naszego Prezydenta i pewnie zdarzenie bylo zamierzone by pewna banda calkowicie do wladzy doszla. A ci ktorym to wisi, zwisa czy nawet lezy niech lepiej zacznie zalezec bo niedlugo nie bada mieli po co wracac do Polski, jesli nadal ten kraj bedzie sie tak nazywal...

erka
Rozeznany

Reputacja: -7
Wyśmiewca

KobietaPostNapisane przez jed » 15 lip 2010, 18:09 Re: Co nie podoba mi się w PL

Nie mam wystarczajaco dobrego wyksztalcenia ekonomicznego, nie sledze sceny politycznej na tyle uwaznie aby cokolwiek moc o niej napisac z szerszej perspektywy, a z racji pochodzenia blizej mi niestety do ignorancji elit niz roszczen ludu. O Balcerowiczu i |Pawlaku najwiecej pamietam z jakichs artykulow czy wywiadow. Bylo tam duzo o wiedzy czerpanej z Zachodu, mnostwo ksiazek, przykladow i analiz. Znam tylko z grubsza historie AWSu, ale slyszalem o wielu jego koszmarnych skutkach.
Z uwagi na powyzsze trudno mi wtracic tu swoje 3 grosze, ale cala ta dyskusja pozostanie jalowa dopoki nie napiszecie czegos konkretnego. Z tego co widze to przezucacie sie czyja racja jest najmojsza i kogo bardziej obchodzi Polska. Przemek wydaje sie poznal nieco swiat zwiazkow zawodowych, ale nie rozumiem co oprocz odkrycia, ze sluza one zwiazkowcom odkryl. Argumenty Adama tez do mnie nie przemawiaja, bo tysiace Polakow w Anglii byc wcale nie musi i cale to szukanie zwiazkow przyczynowo-skutkowych wydaje mi sie naiwne. Watpie by wielu z Was znalo szczegolowe realia z 1989 roku i jakie byly perspektywy. Nie watpie, a wiem natomiast, ze niewielu ma wiedze na tyle duza by trafnie potrafilo ocenic czy decyzje byly sluszne. Nawet porownanie do innych demoludow z poprawka na ich wielkosci i ich dofinansowania na niewiele sie zdadza bez wiedzy ekonomicznej. Sprzeczacie sie jak baby na targu, moim zdaniem, wybaczcie.

jed
Stały Bywalec

Reputacja: 1
Neutralny

MężczyznaPostNapisane przez testowy » 16 lip 2010, 00:07 Re: Co nie podoba mi się w PL

mahol napisał(a):testowy, he... cześć... ale w tym temacie chyba nie podyskutujemy... bo w sumie nie ma o czym...
pozdrawiam

no nie ma,
ale mogę za to historyjkę zapodać,

jako kobieta pracująca żadnej pracy się nie boję,
pracowałem w budowlance przemysłowej,
miałem klienta pod Trzebiatowem - Dejager,
produkował śledziki, w śmietanie, occie, rolmopsy itp,
nieźle mu szło, w całej Polsce północnej po sklepach Dejagera można było sobie kupić,
potem pracowałem w sprężarkach przemysłowych,
i znów Dejager moim klientem był,
ale na serwis się nie zgłaszał, telefonów nie odbierał,
to jak byłem w okolicy to zajechałem,
puste budynki, szyby w oknach powybijane, cisza...
jacyś ludzie siedzą pod bramą, to się ich pytam co się stało,
- panie, tu nikt tego Holendra nie lubił, wynajął zakład za grosze, maszyny sobie sprowadził i się bogacił, a do tego obcy, gdyby to nasz to co innego.
- no i ci się stało?
- nic na niego nie mieli, wszystko panie legalne było, to przysyłali mu kontrole, jedna wychodziła to druga wchodziła, sanepid, skarbówka, inspekcja pracy itd., tak mu utrudniali, że wziął maszyny i wyjechał do tej swojej Holandii
- a co tu robicie?
- pilnujemy
- czego pilnujecie, tu nic nie ma?!
- panie, tu przychodzą kraść cegły z murów
- a płaci wam ktoś za to?
- nie, ale i tak nie mamy co robić, to jedyny zakład w okolicy, tera wszyscy na kuroniówkę poszli
- to po co było tego Holendra wyganiać?
- panie, to nie mija sprawa, ja tu tylko pracowałem...

takich rożnych ciekawych historyjek mam więcej,
o zakładach drobiarskich w Iławie,
zakładach mechaniki precyzyjnej w Oliwie itd.
testowy
Zaangażowany

Reputacja: 78
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez samotny » 16 lip 2010, 12:40 Re: .

erka napisał(a):Jak najbardziej poperam Cie Przemek78 i wielu z nas obchodzi co sie w Polsce dzieje a przez takich Polaczkow co w d... maja wszystko jest jak jest. Bo jakby byl madry to docieraloby do niego to co sie dzieje. A to co po '89 sie stalo to parodia Balcerowicz, Pawlak i cale PO to k... polityczne sprzedalo Nas i nic dodac nic ujac. Bo przeciez po co sie cenic, Polak madry po szkodzie i niestety za te szkode jak przedmowca napisal nasze dzieci (i kto wie czy nie wnuki) beda placily za to. Wielce ubolewam nad tym co spotkalo naszego Prezydenta i pewnie zdarzenie bylo zamierzone by pewna banda calkowicie do wladzy doszla. A ci ktorym to wisi, zwisa czy nawet lezy niech lepiej zacznie zalezec bo niedlugo nie bada mieli po co wracac do Polski, jesli nadal ten kraj bedzie sie tak nazywal...

Napiszę krótko skoro tak po mnie pojechałaś i od POLACZKÓW kobietko wyzywasz.
Napisz, co ty takiego dla tej twojej Polski zrobiłaś ???
Prócz tego że z niej wyjechałaś by lepiej mieć w UK ( bo jak masz gorzej to po co tu siedzisz?) Ciebie Polska obchodzi tak jak sąsiad w domku obok, który się kłóci ale ty się nie wtrącisz bo z daleka lepiej. Pomyśl jakby wszyscy Polacy zrobili tak jak ty wyjeżdżając z kraju to byłaby dopiero troska o ten kraj i po kilku latach wszyscy by wrócili do kraju o który tak się troszczą i tak martwią. Jak już wymieniasz kto Polskę doprowadził do ruiny to bądź choć obiektywna i dodaj AWS i PIS

samotny
Rozeznany

Reputacja: 29
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez testowy » 16 lip 2010, 13:05 Re: Co nie podoba mi się w PL

Samotny, a PZPR się nie łapie?
testowy
Zaangażowany

Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez plazermen » 16 lip 2010, 13:08 Re: Co nie podoba mi się w PL

TestowyTak samo na Ukrainie polskich biznesmenów wyganiają, a praktyki o których link traktuje stosowane są również przez niemieckie firmy w Polsce - byłem świadkiem takowych w Call-Center technicznym w którym jakiś czas pracowałem tak ze 6 lat temu:
na każde piętro biurowca mieliśmy piłeczkę tenisową i prawo wyjścia do klopa czy na faja miała tylko osoba ją dzierżąca.
A Balcerowicza znalem osobiście ze szkoły w Warszawie i bardzo proszę go nie obrażać, bo porządny chłop. Krytykować to proszę jego poczynania co najwyżej.
plazermen
Wtajemniczony

Reputacja: 92
Poczciwy

MężczyznaPostNapisane przez samotny » 16 lip 2010, 13:24 Re: Co nie podoba mi się w PL

testowy napisał(a):Samotny, a PZPR się nie łapie?

łapie się przed 89 a imć pani wspomina lata po 89

Sam wiesz jak jest polityka to ... jaka by nie była opcja w d..pie ma obywateli ja kiedyś lokalnie głosowałem na dwóch kandydatów jednego z AWS i jednego SLD bo znałem osobiście obu, ale niestety nie wytrzymali i zrezygnowali już dawno z polityki.

samotny
Rozeznany

Reputacja: 29
Pokojowy

MężczyznaPostNapisane przez testowy » 16 lip 2010, 15:42 Re: Co nie podoba mi się w PL

imć pan i owszem,
ale to co po, jest skutkiem tego co przed,
i niech mi nikt nie mówi, że za komuny było lepiej,
a Balcerowicz?
można gdybać, co by było gdyby...
na każdych studiach zarządzania uczą,
że bardziej szkodliwe jest nie podjęcie decyzji, niż podjęcie złej,
nikt nie wie czy byłoby lepiej gdyby był okres przejściowy,
czy lepsze było natychmiastowe opanowanie inflacji,
owszem, niektórzy stracili,
szczególnie firmy które miały czerwonych dyrektorów z układami,
i brały kredyty jeden za drugim,
(oprocentowanie naście procent, inflacja kilkaset),
czepianie się dzisiaj Balcerowicza nie ma sensu,
a już wypowiedzi domorosłych ekonomistów.. eh, nie ma co,
a co do historyjki,
to morał jest jeszcze taki,
tych parę mebli i stare budynki po spółdzielni rybackiej,
które wynajął Dejager na 10 lat niewiele były warte,
to co ma wartość to miejscowe uwarunkowania,
tradycja hodowli czy upraw, rzemiosło, fachowcy itd,
dlatego niektóre firmy z takich czy innych branż lokują biznes w danym miejscu,
nie dlatego, że stara pokomunistyczna fabryka to taka gratka,
ale lubimy podnosić raban, że majątek narodowy, nasz dorobek sprzedajemy,
i to za grosze, skandal!
fajnym przykładem jest Iława,
może jest ktoś z okolic Iławy i wie więcej?
pamiętam,
że zakład w Iławie został bardzo nowocześnie wyposażony pod warunki unijne,
był jakiś 90 rok,
nowoczesne maszyny, nowe posadzki z zaokrąglonymi cokołami, nawet toalety na full zautomatyzowane - robotnik po umyciu rąk niczego nie dotykał, umywalki ze stali nierdzewnej na fotokomórki, podobnie drzwi,
kilka lat później jak tam byłem, nie było śladu po budynkach,
po placu jeździły spychacze i równały teren,
firma nie splajtowała, ma się świetnie,
najpierw została sprywatyzowana jako spółka akcyjna i unowocześniona,
później pojawił się inwestor zagraniczny, firma wycofała się z giełdy i dalej się rozwija,
Indykpol to dziś jedna z najlepszych firm w branży w Europie,
nie wiem czemu zburzyli fabrykę,
może budynki nie nadawały się do dalszej rozbudowy i inwestowania?
może nie było miejsca i przenieśli produkcję na inną działkę,
nie wiem,
ale ten, jak to szumnie nazywa się majątek i dorobek narodowy,
nadawał się najbardziej pod spychacze,
opłaciło się zburzyć i postawić od nowa...
a co do kropek,
polityka, czy narodowość debila nie ma nic do rzeczy,
wszędzie są przykłady złego traktowania pracowników,
mam wrażenie, że szczególnie w małych polskich firmach,
gdzie właścicielowi uderza woda sodowa do głowy,
ale też i tak bywa, że pracownicy to często lenie,
i tylko kombinują,
co by tu zrobić, by cnoty nie stracić, a rubla zarobić
:mrgreen:
testowy
Zaangażowany

Poczciwy

KobietaPostNapisane przez erka » 16 lip 2010, 15:48 Re: .

Napiszę krótko skoro tak po mnie pojechałaś i od POLACZKÓW kobietko wyzywasz.
Napisz, co ty takiego dla tej twojej Polski zrobiłaś ???
Prócz tego że z niej wyjechałaś by lepiej mieć w UK ( bo jak masz gorzej to po co tu siedzisz?) Ciebie Polska obchodzi tak jak sąsiad w domku obok, który się kłóci ale ty się nie wtrącisz bo z daleka lepiej. Pomyśl jakby wszyscy Polacy zrobili tak jak ty wyjeżdżając z kraju to byłaby dopiero troska o ten kraj i po kilku latach wszyscy by wrócili do kraju o który tak się troszczą i tak martwią. Jak już wymieniasz kto Polskę doprowadził do ruiny to bądź choć obiektywna i dodaj AWS i PIS[/quote]

Kto powiedzial ze ja wyjechalam by miec lepiej, raczej wole sie ksztalcic za granicami naszego kochanego panstwa niz chodzic na zydowski uniwerek gdzie niczego konkretnego nie ucza. Poza tym jesli ktos kocha podrozowac to mnie zrozumie, a w Polsce niestety ceny sa kosmiczne i rzadko mozna sobie na to pozwolic. A to ze ktos ruinuje panstwo to tylko i wylacznie wina politykow-lapowkarzy co im zydy za plecami stoja.

Jak dla mnie koniec tematu polemizowac nie mam juz zamiaru.

erka
Rozeznany

Reputacja: -7
Wyśmiewca

MężczyznaPostNapisane przez testowy » 16 lip 2010, 15:51 Re: Co nie podoba mi się w PL

samotny napisał(a):Sam wiesz jak jest polityka to ... jaka by nie była opcja w d..pie ma obywateli ja kiedyś lokalnie głosowałem na dwóch kandydatów jednego z AWS i jednego SLD bo znałem osobiście obu, ale niestety nie wytrzymali i zrezygnowali już dawno z polityki.

tak to już jest,
że do polityki pchają się nie zawsze Ci mądrzejsi czy uczciwi,
taka natura ludzka jest,
a problem wcale nowy, ubolewania Platona w tym względzie nadal aktualne,
po paru tysiącach lat...
jednak wg mojej oceny jest jednak stopniowo coraz lepiej,
chce ktoś żeby było jeszcze lepiej?
no to do polityki, raz raz!

[ Dodano: Pią Lip 16, 2010 17:00 ]
erka napisał(a):
Kto powiedzial ze ja wyjechalam by miec lepiej, raczej wole sie ksztalcic za granicami naszego kochanego panstwa niz chodzic na zydowski uniwerek gdzie niczego konkretnego nie ucza. Poza tym jesli ktos kocha podrozowac to mnie zrozumie, a w Polsce niestety ceny sa kosmiczne i rzadko mozna sobie na to pozwolic. A to ze ktos ruinuje panstwo to tylko i wylacznie wina politykow-lapowkarzy co im zydy za plecami stoja.

Jak dla mnie koniec tematu polemizowac nie mam juz zamiaru.

zrozumiałem to tak,
że nasz kraj to była kraina miodem i mlekiem płynąca,
wybudowana w cudowny sposób na powojennych zgliszczach,
przez komunistycznych działaczy z PZPRu i ich rosyjskich przyjaciół,
aż nagle żydzi przyszli w 89 i wszystko rozkradli,
jeszcze na złość uniwersytety pozakładali...

polemizować nie ma co faktycznie...
testowy
Zaangażowany

Poczciwy

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 16 lip 2010, 17:45 Re: Co nie podoba mi się w PL

testowy napisał(a):zrozumiałem to tak,
że nasz kraj to była kraina miodem i mlekiem płynąca,
wybudowana w cudowny sposób na powojennych zgliszczach,
przez komunistycznych działaczy z PZPRu i ich rosyjskich przyjaciół,
aż nagle żydzi przyszli w 89 i wszystko rozkradli,
jeszcze na złość uniwersytety pozakładali...

polemizować nie ma co faktycznie...

ty jak cos powiesz hehee..:PP
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 16 lip 2010, 19:07 Re: .

erka napisał(a):wylacznie wina politykow-lapowkarzy co im zydy za plecami stoja.

Ooo kolejna Polka się odezwała w temacie... erka, berecik Ci się przesunął...
:)

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

PostNapisane przez Guest » 16 lip 2010, 20:30 Re: Co nie podoba mi się w PL

A moje zdanie jest takie, ze sami sa sobie winni tego jak ich traktuja jakis kropek i itd zreszta tutaj w UK Polacy tez swoim postepowniem doprowadzaja, ze sa traktowani jak bydlo tak jak Bogini napisala, ze nigdy nie pozwolila by sobie na takie traktowanie podejrzewam, ze pracujesz gdzies gdzie nie ma Polakow zreszta tak jak i ja bo wiem z opowiesci co sie dzieje w firmach gdzie jest duzo Polakow i jak sie ich trakuje ale na to zapracowali sobie sami swoim zachowaniem

Guest

Poprzednia stronaNastępna strona