Ja jeszcze mam 1 rok do konca mojego BEng, ale juz sie musze rozgladac za miejscem ;)
Powiem co wiem jak to wyglada tutaj po angielskich studiach. Nie wiem jak to mozna przetransferowac z Polski, ale mozna napewno.
Na PhD przyjmuja jesli masz dyplom Bachelor albo Master przynajmniej na 2i (mozna o tym myslec jak o 4). Czesne wahaja sie od £3500 za rok do nawet £16k.... Mozna sie ubiegac o funding, ale o tym zaraz.
Tak placa za robienie PhD, ale jesli robisz tak zwany Research PhD. Dostajesz wtedy nieopodatkowane £14k + placa ze ciebie czesne. O wszystko trzeba skladac podania, wiec nie jest powiedziane, ze sie zakwalifikujesz.
Tutaj jest stronka EPSRC ktora mi moj mentor polecil
http://www.epsrc.ac.uk/Pages/default.aspx Oni zapewniaja funding + jest tam duzo informacji i kryteria :-) Nie wiem czy z chemii tez? Jesli nie to na pewno jakies linki tam znajdziesz.
Na wiekszosci univerkow skladasz podania online. Potrzeba 2 referencji (najlepiej z univerku i pracy zawodowej), certyfikaty co dokladnie skonczylas, certyfikat z jezyka etc. Jesli znalazlas juz projekt przy jakim bys chciala robic to najlepiej skontaktoj sie z nadzorujacym ten program.
Z kasa jest najwiekszy problem, ale moj mentor mi mowil, ze jesli masz 1st honors degree (czyli jakby 5) to nie ma z kasa problemu, bo sie kwalifikujesz na wszystko.
Ja wlasnie sie mecze z aplikacja... :roll: