Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...
Bogini najlepiej zrobic takie ciasto ktorego nie trzeba piec,jakies rafaello na krakersach albo ciasto 3bit na herbatnikach,jedynie co trzeba zrobic to krem taki jak na karpatke,ciasta proste a pyszne jak nie wiem :)

Co do Lamba to niecierpie,tez mi smierdzi wszedzie to mieso wyczuje,ale za to moja srednia cora sie nim zajada :x A mielone wieprzowe kupuje w sainsburym jest tanie i naprawde dobre.

Moj synek tez w sumie je bardzo ladnie,ale nie chce jesc owocow jedynie banany i to tak sporadycznie,jak byl mniejszy to jadl pomarancze,mandarynki a teraz nie chce mowi ze bleee,truskawek nawet nie sprobuje winogron to samo,nie wiem jak mam go do owocow przekonac.A warzywa np. w zupie to musze wszystkie dokladnie mu pogniesc zeby nie widzial nic bo jak zobaczy cos plywajacego to koniec po jedzeniu.
Anastazja
Zadomowiony

Reputacja: 27
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez agg » 25 maja 2011, 22:24 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..

ewela, a w towarzystwie tez nie chce jesc???
moja kolezanka sie wczoraj zdziwila, ze Jej cora wciagnela kalafiora i brokula pierwszego (choc za nimi nie przepada) a to dlatego, ze jadla z moja Niunka,
w towarzystwie "razniej" :lol:
no ale zmuszac nie ma co, bo przyniesie odwrotny skutek. jedyne co to zlikwidowac przegryzki, moze wtedy zglodnieje :roll:
bogini8 napisał(a):u moich znakomych corka 4 latka jadla tylko frytki i nuggetsy z frytkownicy w glebokim oleju, platki z mlekiem w sensie nesquik, tosty,slodycze i napoije gazowane bo tylko to lubi...no litosci...i wieczne problemy wc....

:563: :563: :563: :563: :563:
bogini8 napisał(a):no i super aby jak najpozniej dawac dziecku jesc slodycze, chipsy,fast foody,lody itp.. nie bedzie znalo smaku to nie bedzie za nim tesknic

nie wiesz, ze zakazane zawsze lepiej smakuje... :lol:
tu chodzi o edukacje w sprawie zywienia i nawyki.
moja cora zna smak slodyczy, czipsow i innych, ale nie prosi o nie. jak sa to sa, jak
nie ma tez ok. na szczescie preferuje inne przekaski :grin:

dobranoc babolki :D
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

Moja mala z zupy to tylko marchewke, ale noe daj Boze zobaczy natke z pietruszki czy inne warzywo. Kiedys skubana cebule w kawalkach jadla, jak jablka normalnie a teraz nic a nic. Domowe fast foody nie przechodza, juz probowalam :/ Na sniadanie tez obowiazkowo platki na mleku i to najczesciej czekoladowe wlasnie, nie dosc ze czekolada na sniadanie nie bardzo to jeszcze mleko, a ona ma skaze bialkowa :/ Wlasnie jogurty by wcinala jeden za drugim a nie wolno jej bo jak przesadzi z nabialem to ja sypie zaraz. Najgorsze to to ze ona rano przed wyjsciem do przedszkola w ogole nic nie je. Wstaje o 7.40 siku, ubieranie, czesanie i wychodzimy, jedzenia za chiny nie wcisne, cos tam w przedszkolu im daja ale to same warzywa badz owoce wiec podejrzewam ze tez nie zjada i siada do platkow dopiero jak wroci czyli juz jest kolo 12 :/ Od wrzesnia bedzie jadla lunch w szkole, widzialam dzis bo bylam na spotkaniu co tam serwuja i wydaje sie spoko, jakies makarony itp, 9.25f za tydz, sprobujemy, moze z dziecmi bedzie lepiej jadla niz w domu. Jak ja probowalam wziac na przetrzymanie to zjadla tylko platki w poludnie po powrocie z przedszkola i wiecej nic, na drugi dzien to samo + popoludniu kromke chleba na sucho, na 3 dzien nie wytrzymalam juz i zagonilam do jedzenia, wiem ze nie powinnam ale najczesciej jak ja sadzam do jedzenia to wlaczm jej tv i upominam co chwile zeby jadla a ta sie gapi w tv i zjada nie zwracajac wiekszej uwagi co ma na talerzu (no chyba ze juz wybitnie czegos nie lubi) to jedyny sposob zeby w nia wcisnac cokolwiek. A jak jest chora to nie ma mowy o jakimkolwiek jedzeniu, wtedy tylko plyny, chociaz pije i tak dosc duzo w dzien, najczesciej wode, czasami slaba herbate, wczesniej jej dawalam soki owocowe ale wtedy to w ogole nie jadla. Co zastanawiajace tak malo je a wyproznia sie normalnie codziennie, nawet jak jest chora i tylko pije :roll: Ehh te dzieciaki
Ok koniec marudzenia na dzis :) ide spac bo wszyscy juz spia, łącznie z kotem :)
Dobranoc
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 25 maja 2011, 22:29 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..

Anastazja, a jak sie robi krem na karpatke?:D
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

bogini8 napisał(a):Anastazja, a jak sie robi krem na karpatke?:D

Bardzo prosto sie robi,idziesz do polskiego sklepu i kupujesz gotowy w proszku :P Bedzie Ci tylko do niego potrzebne mleko i maslo lub margaryna, tam na opakowaniu jest wszystko napisane,zawsze sie udaje i jest pyszny :grin:
Anastazja
Zadomowiony

Reputacja: 27
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez Steinik » 26 maja 2011, 11:20 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..

:roza: :roza: :roza: :roza: :roza: :roza: :roza: :roza: :roza: :roza: :roza: :roza: :roza: :r WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA FORUMOWYCH MAM

kawusia zaparzona...zapraszam kto chetny :grin: bogini ciastko juz jest??hehhe jak tak to zapraszam na kawe ;)
Torpedka juz nie goraczkuje ale ma okroooopny katar..znacie jakies sposoby na wypedzenie go z noska??
ehh pogoda dzis okropna...zmagam sie z okropnym bolem gloooowy
Steinik
Stały Bywalec

Reputacja: 25
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 26 maja 2011, 13:09 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..

Anastazja, no wlasnie chcialabym ciasto bez skadnikow z pl sklepu za daleko mam..;/
Steinik, i nawzajem, ciastka nie ma jeszcze bo to na wtorek ;)

co za g...a pogoda grrr.. dopiero od poniedzialku ma byc slonko;/
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez iwona38 » 26 maja 2011, 13:14 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..

Bogini ja dodaje tez kilka kropel cytrtny smakuje duzo lepiek krem karoatkowy. :grin:

Dodano: -- 26 maja 2011, o 13:18 --

Stelnik ale narobilas ochoty na ciasto ech jalk Milosz sie lepiej poczuje to zrobie rolade truskawkowa i babke z nutelka :D chlopaki uwielbiaja :grin:

iwona38
Rozeznany

Reputacja: 5
Neutralny

KobietaPostNapisane przez agg » 26 maja 2011, 13:44 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..

bogini, krem do karpatki mozna zrobic z budyniu albo wogole zrobic samemu taki budyn z maki (i tu pl sklep nie bedzie porzebny) ;)

0,5 litra mleka
2 łyżki mąki ziemnaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 kostka masła
1 cukier waniliowy
żółtko jaja

Wykonanie:

Pół szklanki mleka wymieszać z żółtkiem, mąką i mąką ziemniaczaną. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ugotować budyń wlewając rozczyn mąki do gotującego się mleka. Budyń ostudzić. Masło utrzeć i dodawać ostudzony budyń ciągle mieszając (najlepiej mikserem). Gotowym kremem przełożyć wcześniej upieczone i ostudzone placki - patrz przepis na karpatkę. Ciasto wstawić do lodówki i schłodzić. Karpatkę przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

moja Ciocia kiedys robila najlepsza karpatke na swiecie! mniam :)
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

Anastazja napisał(a):Bardzo prosto sie robi,idziesz do polskiego sklepu i kupujesz gotowy w proszku

hehe dobre :D
bogini8,wpisz sobie w google Karpatka doskonala i to bedzie na stronce smacznie.pl.Tam masz przepis i poczytaj sobie komentarze.Ja tez wyprobuje go w sobote,bo moj maz uwielbia karpatke no i ja tez :P
Smak robicie laski na te ciasta hehe ;-)
iwona38,zdradz przepis na te rolade truskawkowa :D

Ja ciasta lubie robic,mam swoje sprawdzone przepisy na pare ciast i czesto do nich wracam.A najczesciej do sernika,bloku czekoladowego-o tego nie potrzebny piekarnik ;),makowca zawijanego,biszkopta z galaretka i owocami no i pysznego 3 bita.
Teraz to chyba Wam smaku narobilam hihi :mrgreen:
kindzulinaa
Zadomowiony

Reputacja: 22
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez Steinik » 26 maja 2011, 13:51 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..

iwona38hmmm babka z nutelka.....poprosze o szczegóły...
co do karpatki moja mama robila dokladnie jak Agg napisalas...tym kremem nadziewala ptysie,babeczki z owocami...mnaaaaaaaam

Dodano: -- 26 maja 2011, o 13:52 --

ehhh i wirtualnie przybyly mi dodatkowe kg :roll:
smaki robicie....
Steinik
Stały Bywalec

Reputacja: 25
Pokojowy

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 26 maja 2011, 14:24 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..

kindzulinaa napisał(a):pysznego 3 bita.
to bym chyba sproboiwala jesli to to co mysle...:))) kurde dostalam slinotoku:)))

Dodano: -- 26 maja 2011, o 14:27 --

agg, dzieki:)) a moze robisz tez sernik jakis z angielskich poduktow?
znacie jakis bialy ser np z sainsburego ktory do sernika by sie nadawal?
chociaz sie boje troche bo jak z angielskiej smietany robilam tort na synia urodziny to srednio mi wyszedl..,,.troche,, sie rozpadal;//// gotowac moge wszystko ale ciasta przyprawiaja mnie o siwizne na glowie, wkurza mnie to odmierzanie mieszanie gniecenie miksowanie itd
:D moze to i lepiej bo wazylabym ze 100kg juz :P

Dodano: -- 26 maja 2011, o 15:59 --

chyba jeenak bedzieszarlotka plus ptysie z masa karpatkowa, twarozkowa albo z bitej smietany z owocami i juz :)

Dodano: -- 26 maja 2011, o 16:01 --

http://www.gotujmy.pl/ptysie-z-twarozki ... 53827.html
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez iwona38 » 26 maja 2011, 17:05 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..

Anastazjo ja robie tak,pieke biszkopta z 3 jajek,3 lyzki maki 3 lyzki cukru jak sa male jajka to daje 4,jak juz jest upieczone to jakies 20 min.zwijakm goracego w wilgotna sciereczke i zostawiam az ostygnie,ubijam bita smietane jak ciasto juz ostyglo delikatnie rozwijam najpierw smaruje smietana a pozniej ukladam polowki truskawek delikatnie zwijam,na gore klade smietane i pokruszone migdaly i drobno posiekane truskawki pycha.
Stelnik robie ucierana babke ale zamiast kakao dodaje do drugiej polowy 3-4 lyzki nutelki normalnie pychotka do tego polewa czekoladowa
Bogini nim otwarli polskie sklepy ja robilam sernik na Quarku,kupowalm w asdzie lub sainsburego i sernik wychodzil jak na polskim serze,a co do miar ja robie wszystko na oko,nawet jak pieke biszkopty to na wyczucie.
Dziewczyny mama podrzucila mi fajny przepis nalesniki na slono nadziewane farszem jak do ruskich wyprobuje to dam znac jak smakuje.

iwona38
Rozeznany

Reputacja: 5
Neutralny

KobietaPostNapisane przez bogini8 » 26 maja 2011, 18:08 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..

iwona38 napisał(a):Dziewczyny mama podrzucila mi fajny przepis nalesniki na slono nadziewane farszem jak do ruskich wyprobuje to dam znac jak smakuje.
ja robie na slono ale z piecarkami i cebulka w srodku, lub krokiety robie i polewam pieczarkowo smietanowym sosem:))

o nie na oko to nic bym nie upiekla...za cienka w uszach jestem :P

Dodano: -- 26 maja 2011, o 18:13 --

ale taka roladke bym zjadla mmmmm
bogini8
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany

iwona38,ja prosilam o przepis na rolade ;)dzieki ;)A ten biszkopt zawijajac go sie nie rozpadnie??i na jakiej blaszce pieczesz?duzej prostakatnej czy malej?

Jesli chodzi o twarog na sernik to tez slyszalam,ze Quark sie nadaje (w Tesco tez go mozna dostac)no i podobno duze wiaderko jogurtu greckiego z Lidla,ale nie probowalam osobiscie.Troche sie zdziwilam jak mi kolezanka powiedziala o tym jogurcie,no bo twarog a jogurt jednak inna konstystencja no i smak,no ale Ona twierdzi ze sie nadaje.

A ja siedze w domu,a powinnam byc na angielskim.Przeziebienie mnie zlapalo no i mam zablokowany nos i ciezko oddychac,znacie jakis sposob na to??
bogini8,o tym ze slonko ma swiecic w poniedzialek Twoj sasiad Ci powiedzial??Oby... :-)
kindzulinaa
Zadomowiony

Reputacja: 22
Pokojowy

Poprzednia stronaNastępna strona