Kotleciki rybne z pieczonymi ziemniaczkami i surowka
-900g ryby( ja kupuje CODa)
-1 cebula
-swieza zielona pietruszka(ok 1/4 peczka)
-2 marchewki
-1 duza bulka lub bulka tarta
-sol,pieprz,oregano, papryka slodka
-1jajko
Rybe(surowa) mielimy w maszynce z cebula,marchewka,pietruszka i namoczona wczesniej bulka. Dodajemy jajko , przyprawy i ewentualnie bulke tarta( jesli masa miesna jest zbyt kleista). Formujemy kotleciki ksztaltem przypominajace mielone,obtaczamy w bulce i smazymy na oliwie( szybko na dosc duzym plomienu)
Ziemniaki podgotowujemy w mundurkach, studzmy obieramy, kromy w cwiartki, kladziemy na blaszce .Smarujemy je oliwa i posypujemy sola, papryka slodka, tymiankeiem, majerankiem i odrobinka czosnku mielonego. Wkladamy do nagrzanego piekarnika na wysoka temperature na okolo 15 min do zarumienienia.
Surowka do wyboru:
- z kapusty pekinskiej, kukurydzy, papryki marchewki
-z salaty lodowej, ogorka zielonego, pomidorka kukurydzy, szcyzpiorku z jogurtem naturalnym
-surowka z kapusty kiszonej
-lub z gpotowanymi warzywkami np marchewka
, co kto tam lubi i co ma pod reka ;)
Opcjonalnie do kotlecika mozna zrobic sos smietankowo koperkowy np .;))