Ja mam akurat polisę w Legal & General. Wypłacają całość odszkodowania w przypadku samobójstwa pod warunkiem, że miało to miejsce minimum rok lub 2 lata po zakupie polisy. Nie wiem, aż tak dokładnie tej opcji nie sprawdzałem... Z tego co wiem większość brytyjskich firm ubezpieczeniowych ma to rozwiązane podobnie
To akurat podałem jako ciekawostkę, ważniejsze natomiast jest, żeby czytać to co jest drobnym druczkiem w warunkach ubezpieczenia. W drobnym druczku przodują polskie firmy ubezpieczeniowe. Wykluczeń, czyli sytuacji, za które firma nie odpowiada jest czasem absurdalnie dużo.
Niekorzystnie z wykluczeniami wypadają też oferty ubezpieczeń sprzedawane przez angielskie banki.
Kupując ubezpieczenie w banku dostajemy produkt niby w tej samej cenie, ale po przeczytaniu warunków okazuje się, że jest dużo gorszy niż gdybyśmy kupili bezpośrednio w firmie ubezpieczeniowej. Ogólnie polecam skorzystanie z usług jakiegoś brokera, najlepiej polskojęzycznego, który porówna dla nas kilka ofert i dobierze najlepszą do indywidualnych potrzeb.
Można też porównać samemu na
http://www.moneysupermarket.com/life-insurance/