child tax credit
Napisane przez lutka56 » 8 sty 2010, 17:45 child tax credit
mam jedno pytanko dla znajacych sie w tym temacie.a mianowicie czy mozna pobierac child tax credit jezeli dzieci sa poza granicami UK.moj znajomy kiedy sie staral o ten benefit jego rodzina byla tu z nim a potem niestety sytuacja zyciowa zmusila ich do powrotu do Polski.ojciec dzieci zostal tu i dalej pobiera ten zasilek nie informujac o tym odpowiedniej instytucji .czy to jest zgodne z prawem?czy potem tych pieniedzy nie bedzie musial zwracac?pozdrawiam i licze na konkretne odpowiedzi
-
- lutka56
- Początkujący
- Reputacja: 0
Napisane przez Guest » 8 sty 2010, 17:50 Re: child tax credit
-
- Guest
Napisane przez AdamBoltryk » 8 sty 2010, 19:37 Re: child tax credit
Chyba, że jak napisał moris - chodzi o child benefit, a nie child credit tax. Ale i wówczas ja bym zgłosił zmianę, bo a nuż jest jakaś inna stawka...
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
- Reputacja: 183
Napisane przez KA i PE » 8 sty 2010, 21:49 Re: child tax credit
AdamBoltryk napisał(a): a nuż jest jakaś inna stawka...
CHB ma jedne stawki niezaleznie od dochodow czy okolicznosci, a w opisanej sytuacji to jest po prostu lamanie prawa. 'szydlo' wyjdzie raczej szybko bo dzieci nie pojda do szkoly.
pozdr
pe
-
- KA i PE
Napisane przez Guest » 8 sty 2010, 21:49 Re: child tax credit
-
- Guest
Napisane przez elwica » 9 sty 2010, 13:12 Re: child tax credit
moja znajoma tez tak kombinowala i tak wykombinowala(maz w polsce z corka),ze oni do wszystkiego doszli i miala wiele nieprzyjemnosci.wiem cos o tym ze miala sprawe w sadzie i musiala oddawac co do funcika(a nie byla to mala suma).byla uwazana za wielka oszustke i potem kontrolowana na kazdym kroku. predzej czy pozniej wyjdzie szydlo z worka!!lepiej samemu zglaszac takie zmiany ,bo przeciez ich trzeba na kazdym kroku informowac o wszystkim.a to ze grozi to teraz wiezieiem to wiem ze scigaja za to.u niej nie wiem dokladnie jak to bylo.kontakt nam sie urwal.
to wg nich jest lamanie prawa i jakos tam sie nazywa nie pamietam jak.child benefit mozna brac .
-
- elwica
- Przyczajony
Napisane przez Guest » 9 sty 2010, 16:15 Re: child tax credit
-
- Guest
Napisane przez Katik » 9 sty 2010, 19:28 Re: child tax credit
KA i PE napisał(a):AdamBoltryk napisał(a): a nuż jest jakaś inna stawka...
CHB ma jedne stawki niezaleznie od dochodow czy okolicznosci, a w opisanej sytuacji to jest po prostu lamanie prawa. 'szydlo' wyjdzie raczej szybko bo dzieci nie pojda do szkoly.
pozdr
pe
Nie wiem czy tak szybko...
Facet pracujacy z moim mezem pobiera na 2ke swoich dzieciakow w Polce CHB i WTC. Dzieciaki nie byly tutaj nigdy.
To juz ponad 2 lata jak ciagnie te benefity, i smieje sie wszystkim w twarz, ze ma dodatkowe ponad 100Ł tygodniowo za free.
... a uczciwego cholera bierze jak takie cos slyszy :-(
-
- Katik
- Stały Bywalec
- Reputacja: 3
Napisane przez Guest » 9 sty 2010, 19:47 Re: child tax credit
Katik napisał(a):Facet pracujacy z moim mezem pobiera na 2ke swoich dzieciakow w Polce CHB i WTC. Dzieciaki nie byly tutaj nigdy.
To juz ponad 2 lata jak ciagnie te benefity, i smieje sie wszystkim w twarz, ze ma dodatkowe ponad 100Ł tygodniowo za free.
Chociaz z tego co rozumie to on pobiera tylko Working Tax Credit? a ze ma £ 100 wiecej moze wynikac z innych okloicznosci
-
- Guest
Napisane przez Katik » 9 sty 2010, 19:51 Re: child tax credit
Ale bierze rowniez CHTC na dzieciaki w PL i WTC dla siebie. Dostaje ponad 100 Ł tygodniowo, a do tego pracuje praktycznie kazda sobote i co druga niedziele. Tygodniowo wychodzi jakies 350-400 Ł. I tak jak mowie - pieje z zachwytu jak mu w tej anglii dobrze.
Jakim cudem jeszcze do niego nie doszli - nie wiem :evil:
-
- Katik
- Stały Bywalec
Napisane przez elwica » 9 sty 2010, 20:42 Re: child tax credit
ludzie nie badzcie tacy naiwni
-
- elwica
- Przyczajony
Napisane przez Guest » 9 sty 2010, 21:20 Re: child tax credit
-
- Guest
Napisane przez Katik » 9 sty 2010, 21:54 Re: child tax credit
elwica napisał(a):ludzie nie badzcie tacy naiwni
wiesz co, na ladne oczy to juz dawno przestalam wierzyc.
Dokumenty HMRC widzial maz jak tamten przyniosl do pracy bo nikt mu wierzyc nie chcial. Co naklamal ze mu jakims cudem przyznali - nie wiem.
Zasady przyznawania i rozliczania sie z WTC czy CHTC znam. I dlatego nieraz cholera jasna mnie trafia, bo czlowiek uczciwie pracuje, a jak wysyla gdzies zapytanie czy moze cos otrzymac - to nie bo zarobki za duze. A w niedalekim gronie "znajomych" znalazlabym co najmniej z 10 osob ktore naciagaja i klamia by dostac wieksze benefity. I z jednej strony ma sie ochote "byc zyczliwym" i poinformowac odpowiednie organy, a z drugiej stale mysle: zawisc to najgorsza cecha pod sloncem!
-
- Katik
- Stały Bywalec
Napisane przez ewela119 » 9 sty 2010, 21:55 Re: child tax credit
Faktycznie gul smiga, nam tu ciagle cos wymyslaja chociaz tylko moj narzeczony pracuje a ja siedze z dzieckiem w domu, dostajemy tylko wtc 50f a znam goscia ktory bierze child benefit na dziecko ktore jest z matka w pl sa po rozwodzie i on nawet alimentow nie placi a kobieta nie moze dostac rodzinnego w pl bo on nierze benefity tu, z czego ona ani grosza nie widzi, juz od roku kobiecina sprawiedliwosci szuka i nigdzie nie moze sie doszukac :roll:
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputacja: 109
Napisane przez Guest » 9 sty 2010, 22:29 Re: child tax credit
A co z samotnymi matkami co ich facet zostawil?? Brak mieszkania albo czeka w kolejce na socjala benefitow jej nie przyznaja bo nie spelnia jkiegos glupiego warunku i wtedy dylemat wrocic do Pl a wtedy sasiedzi beda mieli na czym jezyk strzepic i klepca biede na garnuszku u rodzicow-jak mozna,albo zostac w Uk i byc poniewierana. Wiec gdzie tu sprawiedliwosc?
-
- Guest
-