child tax credit

Doradztwo w sprawie kont bankowych, pożyczek, podatków, pomysłów na własny biznes;

KobietaPostNapisane przez lutka56 » 8 sty 2010, 17:45 child tax credit

witam
mam jedno pytanko dla znajacych sie w tym temacie.a mianowicie czy mozna pobierac child tax credit jezeli dzieci sa poza granicami UK.moj znajomy kiedy sie staral o ten benefit jego rodzina byla tu z nim a potem niestety sytuacja zyciowa zmusila ich do powrotu do Polski.ojciec dzieci zostal tu i dalej pobiera ten zasilek nie informujac o tym odpowiedniej instytucji .czy to jest zgodne z prawem?czy potem tych pieniedzy nie bedzie musial zwracac?pozdrawiam i licze na konkretne odpowiedzi

lutka56
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

PostNapisane przez Guest » 8 sty 2010, 17:50 Re: child tax credit

witam nie moze go pobierac jesli niema tu rodziny jesli sie dowiedza to bedzie trzeba odac mozna pobierac tylko child benefit

Guest

MężczyznaPostNapisane przez AdamBoltryk » 8 sty 2010, 19:37 Re: child tax credit

jak szydło wyjdzie z worka, to będzie musiał oddawać. I znów będzie płacz i złorzeczenie po wszystkich możliwych forach.
Chyba, że jak napisał moris - chodzi o child benefit, a nie child credit tax. Ale i wówczas ja bym zgłosił zmianę, bo a nuż jest jakaś inna stawka...

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

PostNapisane przez KA i PE » 8 sty 2010, 21:49 Re: child tax credit

AdamBoltryk napisał(a): a nuż jest jakaś inna stawka...

CHB ma jedne stawki niezaleznie od dochodow czy okolicznosci, a w opisanej sytuacji to jest po prostu lamanie prawa. 'szydlo' wyjdzie raczej szybko bo dzieci nie pojda do szkoly.

pozdr

pe

KA i PE

PostNapisane przez Guest » 8 sty 2010, 21:49 Re: child tax credit

Stawki na pewno nie ma innej a im szybciej zglosi tym lepiej dla niego bo moze byc posadzony o benefit fraud a to tu nawet grozi wiezieniem i oni maja ostatnio bzika na tym punkcie a co do Child Benefit to nadal bez problemu moze go pobierac tylko ze wtedy oni kontaktuja sie z Polska i sprawdzaja czy na pewno dzieci sa tam gdzie mowi ojeciec. Przekonalam sie na wlasnej skorze ze najlepiej im zglaszac wszystko jak najszybciej sie da bo poznije tylko prowadza glupie dochodzenia i kaza udawadniac dziwne rzeczy i jest wiecej problemu niz te pieniadze sa warte.

Guest

KobietaPostNapisane przez elwica » 9 sty 2010, 13:12 Re: child tax credit

hey
moja znajoma tez tak kombinowala i tak wykombinowala(maz w polsce z corka),ze oni do wszystkiego doszli i miala wiele nieprzyjemnosci.wiem cos o tym ze miala sprawe w sadzie i musiala oddawac co do funcika(a nie byla to mala suma).byla uwazana za wielka oszustke i potem kontrolowana na kazdym kroku. predzej czy pozniej wyjdzie szydlo z worka!!lepiej samemu zglaszac takie zmiany ,bo przeciez ich trzeba na kazdym kroku informowac o wszystkim.a to ze grozi to teraz wiezieiem to wiem ze scigaja za to.u niej nie wiem dokladnie jak to bylo.kontakt nam sie urwal.
to wg nich jest lamanie prawa i jakos tam sie nazywa nie pamietam jak.child benefit mozna brac .

elwica
Przyczajony

Neutralny

PostNapisane przez Guest » 9 sty 2010, 16:15 Re: child tax credit

Jak wczesniej wspomnialam jest to benefit fraud i jest wiele osob ktore popelniaja to przestepstwo umyslnie/

Guest

KobietaPostNapisane przez Katik » 9 sty 2010, 19:28 Re: child tax credit

KA i PE napisał(a):
AdamBoltryk napisał(a): a nuż jest jakaś inna stawka...

CHB ma jedne stawki niezaleznie od dochodow czy okolicznosci, a w opisanej sytuacji to jest po prostu lamanie prawa. 'szydlo' wyjdzie raczej szybko bo dzieci nie pojda do szkoly.

pozdr

pe

Nie wiem czy tak szybko...
Facet pracujacy z moim mezem pobiera na 2ke swoich dzieciakow w Polce CHB i WTC. Dzieciaki nie byly tutaj nigdy.
To juz ponad 2 lata jak ciagnie te benefity, i smieje sie wszystkim w twarz, ze ma dodatkowe ponad 100Ł tygodniowo za free.
... a uczciwego cholera bierze jak takie cos slyszy :-(
Katik
Stały Bywalec

Reputacja: 3
Neutralny

PostNapisane przez Guest » 9 sty 2010, 19:47 Re: child tax credit

Wczesniej czy pozniej znajdzie sie ktos "zyczliwy" a facet zamiast smiac sie bedzie plakal
Katik napisał(a):Facet pracujacy z moim mezem pobiera na 2ke swoich dzieciakow w Polce CHB i WTC. Dzieciaki nie byly tutaj nigdy.
To juz ponad 2 lata jak ciagnie te benefity, i smieje sie wszystkim w twarz, ze ma dodatkowe ponad 100Ł tygodniowo za free.

Chociaz z tego co rozumie to on pobiera tylko Working Tax Credit? a ze ma £ 100 wiecej moze wynikac z innych okloicznosci

Guest

KobietaPostNapisane przez Katik » 9 sty 2010, 19:51 Re: child tax credit

Facet pobiera CHB - i ok - moze to brac i to mnie nie rusza...
Ale bierze rowniez CHTC na dzieciaki w PL i WTC dla siebie. Dostaje ponad 100 Ł tygodniowo, a do tego pracuje praktycznie kazda sobote i co druga niedziele. Tygodniowo wychodzi jakies 350-400 Ł. I tak jak mowie - pieje z zachwytu jak mu w tej anglii dobrze.
Jakim cudem jeszcze do niego nie doszli - nie wiem :evil:
Katik
Stały Bywalec

Neutralny

KobietaPostNapisane przez elwica » 9 sty 2010, 20:42 Re: child tax credit

nie wierze w to ze bierze wtc przy takich zarobkach( dochod na rodzine oczywiscie roczny nie moze przekraczac 17 tys rocznie)a on przy takich dochodach jak opisujesz to pewnie ma owiele wyzsze.to jest niemozliwe-ludzie gdzie wyscie sie uchowali!!przeciez wtc biora osoby tylko o niskich dochodach.facet was buja a wy lykacie jak pelikany.powiedz mu ze bedziesz ta zyczliwa osoba i zadzwonisz do councilu i powiesz o jego dochodach.to zobaczysz jak mu mina zzednie!!a chtx nie mogl dostac jesli tu dzieci jego nigdy nie bylo.musisz miec udokumentowane czyms pobyt dzieci tu w uk(czy jest to zqswiadczenie ze szkoly czy z przychodni o rejestracji)
ludzie nie badzcie tacy naiwni

elwica
Przyczajony

Neutralny

PostNapisane przez Guest » 9 sty 2010, 21:20 Re: child tax credit

Working tax credit oblicza sie na zarobkachod kwietnia 2008 do kwietnia 2009 wiec moze on w tym okresie zarabial mniej ale jak przyjdzie do rozliczenia to bedzie musial oddawac

Guest

KobietaPostNapisane przez Katik » 9 sty 2010, 21:54 Re: child tax credit

elwica napisał(a):ludzie nie badzcie tacy naiwni

wiesz co, na ladne oczy to juz dawno przestalam wierzyc.
Dokumenty HMRC widzial maz jak tamten przyniosl do pracy bo nikt mu wierzyc nie chcial. Co naklamal ze mu jakims cudem przyznali - nie wiem.

Zasady przyznawania i rozliczania sie z WTC czy CHTC znam. I dlatego nieraz cholera jasna mnie trafia, bo czlowiek uczciwie pracuje, a jak wysyla gdzies zapytanie czy moze cos otrzymac - to nie bo zarobki za duze. A w niedalekim gronie "znajomych" znalazlabym co najmniej z 10 osob ktore naciagaja i klamia by dostac wieksze benefity. I z jednej strony ma sie ochote "byc zyczliwym" i poinformowac odpowiednie organy, a z drugiej stale mysle: zawisc to najgorsza cecha pod sloncem!
Katik
Stały Bywalec

Neutralny

KobietaPostNapisane przez ewela119 » 9 sty 2010, 21:55 Re: child tax credit

Akurat zapisanie dziecka do przychodni to zadna filozofia, ja ze swoja mala jestem w uk i poszlam ja zapisalam do przychodni wypelniajac jeden formularz, nikt malej nawet nie chcial na oczy zobaczyc wiec mogl dzieci do przychodni zapisac nawet jesli ich tu nie ma...

Faktycznie gul smiga, nam tu ciagle cos wymyslaja chociaz tylko moj narzeczony pracuje a ja siedze z dzieckiem w domu, dostajemy tylko wtc 50f a znam goscia ktory bierze child benefit na dziecko ktore jest z matka w pl sa po rozwodzie i on nawet alimentow nie placi a kobieta nie moze dostac rodzinnego w pl bo on nierze benefity tu, z czego ona ani grosza nie widzi, juz od roku kobiecina sprawiedliwosci szuka i nigdzie nie moze sie doszukac :roll:
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

PostNapisane przez Guest » 9 sty 2010, 22:29 Re: child tax credit

Zawsze sie ktos znajdzie, Polacy przynajmniej pracuja a sa tacy ktorzy raz na rok ida do lekarza udaja wariata, problemy z kregoslupem a o pracy nawet nie mysla chyba ze z noudow i jezdza mercedesami.Albo przyjedzie tu taki pod ciezarowka co ma 20 lat Home Office da mu ze ma 16-bo niby lekarz tak oznajmil i co mieszkanie dostanie pieniadze dostanie i zero problemow do 18 roku zycia-zyc nie umierac.
A co z samotnymi matkami co ich facet zostawil?? Brak mieszkania albo czeka w kolejce na socjala benefitow jej nie przyznaja bo nie spelnia jkiegos glupiego warunku i wtedy dylemat wrocic do Pl a wtedy sasiedzi beda mieli na czym jezyk strzepic i klepca biede na garnuszku u rodzicow-jak mozna,albo zostac w Uk i byc poniewierana. Wiec gdzie tu sprawiedliwosc?

Guest

Następna strona