Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...

KobietaPostNapisane przez agg » 2 sie 2010, 09:50 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..

a ja najblizsze pare dni spedze w domowych pieleszach :neutral:
kaleczniak ze mnie i tyle :570: bo kto widzial, zeby zostac kontuzjowanym podczas snu :?: :!:
nadwyrezylam sobie miesnie w okolicach karku/szyji i nie moge glowa ruszac. tym samym nie moge auta prowadzic i pracowac :evil: do tego dostalam leki na rozluznienie miesni, ktore sa jakimis psychotropami wiec nawet jak mi bol ustapi to i tak nie moge za kieownice wsiasc :roll:
jak dobrze, ze mam na kogo liczyc :-) kolezanka zawiozla me dziecie do przedzkola, a po poludniu ja odbierze, bo ja pewnie zaraz po tabletkach odlece hehe :053:
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

Dzien Dobry :mrgreen: Nawet ladny ten dzisiejszy dzien ;)

malaroksi dywanikow niestety nie zamowilam, bo wszystkie sie wyprzedaly :567: Nie pozostaje mi nic innego jak tylko z nadzieja czekac, ze sie jeszcze pojawia.

A my za tydzien lecimy do Polski i juz mnie stres dopada :roll: :roll:

agg, no to pieknie sie sprawilas :-P A czy Ty jestes pewna,ze to w trakcie snu? Nie zauwazylas czasem jakis suchyc lisci we wlosach? Lub zielonej trawy miedzy palcami u stop :582: :?: :!:
Kitty
Zadomowiony

Reputacja: 19
Neutralny

Agg jak ja cie rozumiem pare lat temu jeszcze w polsce mialam taka kontuzje meczylam sie 2 tyg. bralam 2x dziennie zastrzyk przez tydzien i do tego tabletki rozluzniajace masakra poki doszlam do siebie czulam sie bezradna jak dziecko a bol byl okropny.

iwona38
Rozeznany

Reputacja: 5
Neutralny

hej dziewczyny :-)
Nam weekend fajnie zlecial.Mielismy gosci,moich rodzicow i moja kuzynke z mezem i corcia.Takze Kacperka urodzinki odbyly sie w rodzinnym gronie,plus jeszcze moja kolezanka przyszla tez.Co do torta to zrobilam biszkopta i do tego mase kokosowa.Wzielam przepis z internetu,no i niestety zawiodlam sie,bo masa nie wyszla mi.Masa miala byc gesta jak do tortow,a to co mi wyszlo to rzadkie bylo jak nie wiem i w dodatku nie dobre.Postanowilam,ze kupie mase karpatkowa w proszku i polecialam do sklepu dokupilam ja i do srodka dodalam brzoskiwnie,a na wierzch ubilam smietane 30% z galaretka kiwi i na to kolorowa posypka plus ozdoby.Aa i jeszcze mialbyc napis,bo kupilam tubke z niebieska masa w srodku i ze zmiennymi wkladkami do dekoracji,ale niestety jak sprobowalam na blacie ta tubka wyciskac,to taki zlep sie z tego zrobil,ze nie nadawalo sie to do pisania.Moglam kupic barwnik i zostawic troche tej masy karpatkowej i wtedy z niej zrobic napisy ale juz nie cudowalam,bo i tak mialam jeszcze pelno roboty.Ale pocieszajace jest to,ze byl smaczny ten torcik i jak sie go kroilo,to wygladal jak z cukierni :wink:
agg,znam ten bol.Tez kiedys mnie ten bol dopadl i czulam sie jak robot,bo nie mozna bylo ruszac szyja.Smarowalam to mascia rozgrzewajaca i chyba po trzech dniach przestalo bolec.
kindzulinaa
Zadomowiony

Reputacja: 22
Pokojowy

agg wspolczuje bolu,tez kiedys tak mialam ale mnie to w samochodzie przewialo i tez szyja nie moglam krecic a bol ze szok prz tym :(

Kindziulina fajnie ze urodzinki malego sie udaly,a powiedz mi do tego kremu to swieze brzoskwinie dawalas czy z puszki?Ja tez mam dylemata czy mojej corze zamawiac torta czy samej robic,zawsze zamawiam mam fajna sprawdzona cukiernie,ale w tym roku chcialabym cos sama zrobic by sie wykazac ehheh ;) gorzej jak wlasnie cos nie wyjdzie

Ps. Naprawde zadna z Was nie wie jak to jest z tym peselme dla malucha???Chodzi mi o to upowaznienie czy moge upowaznic kogos by go odebral :roll:
Anastazja
Zadomowiony

Reputacja: 27
Pokojowy

Anastazja ja robilam 2 lata temu Aleksowi wszystkie papiery w POLSCE TZ. MUSIALAM UMIEJSCOWIC AKT URODZENIA PRZETLUMACZYC MALY MUSIAL ZOSTAC WPISANY DO KSIAG I ODRAZU ZLOZYLAM NA PESEL.Oczywiscie kosztowalo nas to troche zachodu i nerwow bylam pewna ze dostatne wszystko w ciagu tygodnia ale chyba byloby mi za dobrze.wszystko skladalismy z poczatku sierpnia a umiejscowienie i wszystkie papiery poki nabraly mocy dostalam na koniec pazdziernika a jakdac do ambasady kaplam sie ze mi PESELA nie zrobili ale to juz zalatwilam w ambasadzie majac polki akt urodzenia,jakbys cos wiecej chciala wiedziec to daj znac pw to podam ci nr telefonu do siebie.Ujme tak polska biurokacja moze wykonczyc.

iwona38
Rozeznany

Neutralny

Anastazja, ja pesel wyrabiałam tu,w Anglii
przez konsulat.wprawdzie na paszport wtedy czeka się dłużej,coś koło 3miesięcy ale załatwiają wszystko oni.potrzebny ci tylko akt urodzenia z Polski już.
wiem że w Polsce własnie są straszne wymogi i się też czeka.i mnóstwo bieganiny niestety,jak to w Polsce :roll: upoważnienia zbytnio też nie akceptują ...... :evil:

dlatego ja na twoim miejscu zrobiłabym to tu,lepiej poczekać dłużej na paszport niż lecieć do Polski i się tylko wkurzać na te urzędy :roll:

:-)

agg, zdrówka :-) bólu współczuje ......

adamirus
Stały Bywalec

Reputacja: 21
Pokojowy

Adamirus a musialas dziecko meldowac w Polsce? I jak sie sklada brytyjski akt urodzenia to tzreba miec go przetlumaczony tak>?My jeszcze bedziemy musieli akt slubu przetlumaczyc,bo podejrzewam ze nie uwzglednia angielskiego,a kto wie czy nie bedziemy musieli sie w polskim urzecie stanu cywilnego rejestrowac,eh ta polska biurokracja :-|
Anastazja
Zadomowiony

Pokojowy

Anastazja, powodzenia w zalatwianiu wszystkich dokumentow :-D Nie ma to jak Polskie urzedy, wszystko odbywa sie sprawnie, bezproblemowo do tego panie urzedniczki witaja i zegnaja nas z przepieknym usmiechem na twarzy :-D :-D ehh, cos pieknego :twisted:

Wczoraj mialam okropny dzien. Normlanie nic mi sie nie udawalo :roll: Robilam lasagne z nalesnikow, a te nie chcialy sie smazyc, jakies takie klejace, twarde i dziwne wychodzily, do tego mieso nie chcialo sie usmazyc :o a pomidory nie byly wystarczajaco pomidorowe :evil: Kuchania wygladala jakby tornado wpadlo, a ja juz mialam ochote wszystko wyrzucic :evil: oswiadczylam mezowi, ze bedzie to najgorsza lasania w moim zyciu, ale na koncu okazalo sie, ze byla to jedna z lepszych :-D haha :-D :-D
Synus sobie wlasnie spi, a ja czekam na kolezanke, bo ma do mnie wpasc na babskie pogawedki :mrgreen:

[ Dodano: Wto Sie 03, 2010 13:22 ]
Anastazja, dodam jeszcze, ze wszystkie dokumenty musza byc przetlumaczone przez tlumacza przysieglego ;)
Kitty
Zadomowiony

Reputacja: 19
Neutralny

Anastazja napisał(a):Adamirus a musialas dziecko meldowac w Polsce? I jak sie sklada brytyjski akt urodzenia to tzreba miec go przetlumaczony tak>?My jeszcze bedziemy musieli akt slubu przetlumaczyc,bo podejrzewam ze nie uwzglednia angielskiego,a kto wie czy nie bedziemy musieli sie w polskim urzecie stanu cywilnego rejestrowac,eh ta polska biurokracja :-|

nie,nie musiałam meldować
to podobno robi się automatycznie jak starasz się o pesel przez konsulat :-)
miejsce meldunku dziecka jest zawsze tam gdzie meldunek matki

tak przynajmniej mi to tłumaczyli

co do papierów to tak,musisz mieć wszystko przetłumaczone
a to też troche trwa ......
ale oryginalny akt urodzenia z Anglii też musisz im dać ..... :roll:
mimo że przetłumaczony.
no i u nas był problem z nazwiskiem :roll:
bo w akcie angielskim niema polskich literek
czyli np.imie ojca MIROSŁAW a w akcie MIROSLAW
a to już dwa imiona ......

więc i akt urodzenia ojca dziecka musiałam sprowadzać z miasta jego urodzenia
a pani w urzędzie była straszna :evil:

więc jak będziesz tłumaczyć paipery to zwróć uwage na wszelkie polskie literki i rożnice między polskimi a angielskimi papierami.bo tak samo ci przetłumaczą jak na angielskim papierze.

adamirus
Stały Bywalec

Reputacja: 21
Pokojowy

Dzieki dziewczyny,w takim razie wole to w Anglii wszystko zalatwiac,tylko o polski akt urodzenia zloze w Pl.Adamirus a jak matka w PL nigdzie nie jest zameldowana i ojciec rowniez to co wtedy?Bo my wlansie nie jestesmy w Polsce zameldowani juz od dawna slyszlam ze wystarczy podac ostatnie miejsce zamieszkania jednego z rodzicow,ale nie wiem czy to prawda.

A to ze urzedniczki w Polsce sa bardzo mile to wiem hehehe ;) az zygac sie chce czlowiekowi jak ma isc cos zalatwic.Mam nadzieje ze ten akt urodzenia przez 10 dni uda nam sie zrobic bo jak nie to bedziemy uziemieni :mad:
Anastazja
Zadomowiony

Pokojowy

Jak ja zapisywalam swoja mala w USC to nie bylo jakis wiekszych problemow, poszlismy z ojcem dziecka ze swoimi dowodami osobistymi i ja musialam miec swoj akt urodzenia bo bylam z innego miasta. Akt urodzenia zostal sporzadzony od reki i dostalismy 3 bezplatne egzemplatrze. Dziecko zostalo zamedowane w miejscu gdzie ja bylam zameldowana na pobyt staly i w tamtejszym USC moj tata odebral pesel jakies 3 tyg pozniej, bez zadnych upowaznien itd. Wydaje mi sie ze w wiekszosci przypadkow wszystko zalezy od dobrzej woli i humoru pani lub pana w urzedzie
ewela119
Wtajemniczony

Reputacja: 109
SzanowanySzanowany

Hej dziewczynki!!Ja dzis szalalam i udalo mi sie zrobic 16 sloikow ogorkow konserwowych i do butelki po 5 litrowej butelce zakisilam ogorkow w planach mam jeszcze zrobic salatke z buraczkow i moze jakas salatke,zobaczymy w jakim stanie technicznym bede i czy Groszek bedzie grzeczny.

iwona38
Rozeznany

Neutralny

iwona38, :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
malaroksi
Wtajemniczony

Reputacja: 170
SzanowanySzanowany

To juz wiemy do kogo na ogorki isc ;) a swoja droga to ja nie pamietam kiedy ostatni raz jakies weki robilam :roll:
Anastazja
Zadomowiony

Pokojowy

Poprzednia stronaNastępna strona