szampon/odzywka jaki/a polecacie jaki/a stosujecie

Sprawy Kobiece. Rozmowy o Waszych smutkach, radościach, problemach , modzie, urodzie...

KobietaPostNapisane przez Luiza » 16 gru 2010, 00:16 Re: szampon/odzywka jaki/a polecacie jaki/a stosujecie

bogini8 napisał(a):a moze znacie jakies genialne srodki na rozczesywanie wlosow...zanim polamie kolejne grzebienie i szczotki :DDD ???

Tangle teezer do nabycia w Boots. Wyglada niepozornie. niby zwykla plastikowa szczotka a dokonuje cudow na glowie.
Mam dlugasne kudly, a ta szczotka rozczesuje je jednym pociagnieciem.

moge tez zasugerowac pare wskazowek co do pielegnacji zeby wloski lepiej sie rozczesywaly.
Dokladnie wyszczotkowac przedmyciem, myc dokladnie skalp, a nie wlosy. Wlosy umyje splywajaca piana.W ten sposob nie beda przesuszone i splatane.
Obowiazkowo po kazdym myciu nalozyc odzywke i takie wysmarowane odzywka wlosy rozczesac palcami lub rzadkim grzebieniem (nigdy nie czesac mokrych wlosow szczotka, zmasakruje koncowki). Raz w tygodniu porzadna nawilzajaca maska.

dorotajab,

Filtr na prysznic to przykladowo cos takiego
http://www.aquatiere.co.uk/spring-showe ... filter.php
Przykreca sie to cudo pomiedzy wezykiem i sluchawka.
Wydaje mi sie ze nie powinno byc problemu z prysznicem elektrycznym.

Co do Tej maski, to dla mnie to najgorszy koszmarek pod sloncem. Wysuszyla mi wlosy. Mialam na glowie mopa zamiast wlosow. A takze doprowadzila do Lojotokowego Zapalenia Skory.
Sklad maski jest beznadziejny. Nie ma w niej absolutnie nic poza silnym detergentem(przez wiekszosc firm wycofanym z uzytku ze wzgledu na silnie podrazniajace wlasciwosci), konserwantami i odrobina henny.
Wydaje mi sie ze osobom ktora niby ta maska pomogla,bardziej pomogla wiara w to ze zadziala niz sama maska.

Jak juz zapewne widac, mam niemalego hopla na punkcie wlosow. :mrgreen:

[ Dodano: |16 Gru 2010|, o 00:38 ]
Zeby nie bylo ze o tej masce sciemniam tosklad podaje:

Sklad: aqua - woda
cetearyl alcohol- alkohol oleisty, ma dzialanie nawilzajace,
sodium lauryl sulphate - detergent stosowany raczej do czyszczenia silnikow i silnie zatluszczonych podlog fabrycznych (pozatym nie mam pojecia co robi detrgent w masce, poza niszczeniem wlosow)
methyl paraben - konserwant
lawsonia inermis - wyciag z henny,dosc daleko od poczatku skladu wiec niewiele tego wyciagu,
parfum - zapach
propyl paraben - kolejny konserwant
citric acid - kwasek cytrynowy, tez konserwant
benzyl alcohol - alkohol bedacy jedynie rozpuszczalnikiem
methylchloroisothiazolinone - konserwant
methyllisothiazolinone - i jeszcze jeden konserwant (nie wiem co te konserwanty maja konserwowac,chyba siebie na wzajem bo nic innego w tej masce nie ma)
C.I. 15510, C.I. 17200, C.I. 42090, C.I. 73015 - barwniki tez nie wiem po co ich tyle bo maska smierdzi okrutnie i na kolor szaro bury.

W Polsce polecaja ja dermatolodzy, a w UK nikt jej nie chce i na sile za funta w poundlandzie sie ja sprzedaje.
Luiza
Wtajemniczony

Reputacja: 71
Poczciwy

Luiza napisał(a):
bogini8 napisał(a):Filtr na prysznic to przykladowo cos takiego

To _nie jest_ żaden filtr, tylko zmiękczacz wody. A, że tutaj nazywają to "cudo" filtrem, to insza inszość. Pewnie jest to jakiś magnetyzer.
Gdyby to był prawdziwy filtr, to bez wymiany/czyszczenia co najmniej raz w miesiącu by się nie obyło.

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputacja: 183
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Luiza » 16 gru 2010, 10:23 Re: szampon/odzywka jaki/a polecacie jaki/a stosujecie

AdamBoltryk napisał(a):
Luiza napisał(a):
bogini8 napisał(a):Filtr na prysznic to przykladowo cos takiego

To _nie jest_ żaden filtr, tylko zmiękczacz wody. A, że tutaj nazywają to "cudo" filtrem, to insza inszość. Pewnie jest to jakiś magnetyzer.
Gdyby to był prawdziwy filtr, to bez wymiany/czyszczenia co najmniej raz w miesiącu by się nie obyło.

Pozdrawiam

Dobrze ze wiesz lepiej wiec sobie nie montuj jak ci nie odpowiada.
Luiza
Wtajemniczony

Poczciwy

Luiza napisał(a):Moze kup filtr na prysznic.

to jest jakis pomysł, warto spróbować.

Luiza napisał(a):A moze to tez byc podraznienie spowodowane nadwrazliwoscia na szampon (jakis jego skladnik).
Co ciekawe kosmetyki otych samych nazwach w PL i UK sa produkowane w innych miejscach ze skladnikow innego pochodzenia i czasem jedne lub drugie maja dzialania nieporzadane.

ja juz tylu szamponów próbowałam i w sumie zadnej roznicy wiekszej nie było, jedynie po T-gel mi trche sie poprawiało.

dorotajab napisał(a):poza tym zauwazylam cos jeszcze. mialam remont jakis czas i nie moglam uzywa prysznica ktory jest na prad. mylam wiec glowe w zlewie, ktory dostarcza wode podgrzewana przez gaz. dziwna sprawa, bo wlosy mialam miekie i nie musilam ich rozczesywac nawet. palce wystrczyly, zadnych koltunow.
dzis umylam wlosy pod moim prysznicem jako ze remont sie skonczyl... no i masakra jakas. wlosy sa suche poplatane, wyrwalam polowe przy rozczesywaniu

wiesz ze chyba cos w tym jest bo ja tez to zauwarzyłam...ale zlew mam tak mały ze mi sie zle tam myje no i nadal myje prysznicem i również trace mnóstwo włosów( moze zaczne nimi handlować?! bi pewnie juz by nie jedna peruke z nich zrobił he he)

[ Dodano: |17 Gru 2010|, o 11:26 ]
A te olejki wciera sie we wlosy? :oops:
Agadz27
Rozeznany

Reputacja: 0
Neutralny

Luiza napisał(a):moge tez zasugerowac pare wskazowek co do pielegnacji zeby wloski lepiej sie rozczesywaly.
Dokladnie wyszczotkowac przedmyciem, myc dokladnie skalp, a nie wlosy. Wlosy umyje splywajaca piana.W ten sposob nie beda przesuszone i splatane.
Obowiazkowo po kazdym myciu nalozyc odzywke i takie wysmarowane odzywka wlosy rozczesac palcami lub rzadkim grzebieniem (nigdy nie czesac mokrych wlosow szczotka, zmasakruje koncowki). Raz w tygodniu porzadna nawilzajaca maska.

po pierwsze przed myciem nigdy w zyciu nie rozczesze moich KRECNYCH WLOSOW.
po 2 po umyciu nigdy nie rozczesze ich pallcami...tylko szczota i grzebien i wyrywam soie pol glowy kudlow:)
rzawszr po myciu siedze z maska na glowie( wlosy myje 1 gora 2 razy na tydz, bo sa suche i nigdy sie nie przetluszczaja...nawet po zastosowaniu oleistego serum na koncowki lub oliwy z oliwek przed suszeniem ;)
dlatego rozczesywanie to masakra i horror za kazdym razem ;/ :evil:

[ Dodano: |17 Gru 2010|, o 20:18 ]
Agadz27 napisał(a):poza tym zauwazylam cos jeszcze. mialam remont jakis czas i nie moglam uzywa prysznica ktory jest na prad. mylam wiec glowe w zlewie, ktory dostarcza wode podgrzewana przez gaz. dziwna sprawa, bo wlosy mialam miekie i nie musilam ich rozczesywac nawet. palce wystrczyly, zadnych koltunow.
dzis umylam wlosy pod moim prysznicem jako ze remont sie skonczyl... no i masakra jakas. wlosy sa suche poplatane, wyrwalam polowe przy rozczesywaniu

wiesz ze chyba cos w tym jest bo ja tez to zauwarzyłam...ale zlew mam tak mały ze mi sie zle tam myje no i nadal myje prysznicem i również trace mnóstwo włosów( moze zaczne nimi handlować?! bi pewnie juz by nie jedna peruke z nich zrobił he he)
mam 2 prysznice w wannie gazowy i elektryczny , zazwyczaj myje tym gazowym ale nie widze roznicy pomiedzy.
bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez agg » 17 gru 2010, 22:59 Re: szampon/odzywka jaki/a polecacie jaki/a stosujecie

bogini8 napisał(a):( wlosy myje 1 gora 2 razy na tydz, bo sa suche i nigdy sie nie przetluszczaja...nawet po zastosowaniu oleistego serum na koncowki lub oliwy z oliwek przed suszeniem ;)

zamienimy sie?
ja myje codziennie! :lol:
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Luiza » 18 gru 2010, 23:05 Re: szampon/odzywka jaki/a polecacie jaki/a stosujecie

bogini8,
Krecone losy wymagaja zupelnie innej pielegnacji,niz wlosy proste,ktore ja mam.
Zajrzyj sobie na pewne polskie forum fioletowe, bardzo znane. Nie moge napisac jakie bo nie wolno :roll:
Tam jest forum dla zakreconych z masa swietnych wskazowek jak dbac o krecone wlosy.
A jak masz problemy z rozczesywaniem to moze tez sprobuj Tangle Teezera. Naprawde swietna rzecz i to nie jest tylko moja opinia. Szczerze mowiac nie wierzylam w jego dzialanie dopoki sama nie sprobowalam.

agg,
A probowalas szamponu suchego Batiste?
Bardzo fajna sprawa. A tak samo mozna odswiezac wlosy zwyklym talkiem dla niemowlat.

Agadz27,
Olejki naklada sie na cale wlosy na kilka godzin, albo nawet na noc.

[ Dodano: |18 Gru 2010|, o 23:08 ]
A co do prysznicow, to tez mam gazowy i elektryczny i tez roznicy nie widze.
Luiza
Wtajemniczony

Poczciwy

Luiza napisał(a):agg,
A probowalas szamponu suchego Batiste?
Bardzo fajna sprawa. A tak samo mozna odswiezac wlosy zwyklym talkiem dla niemowlat.

Na moje wlosy Batiste, talk, maka ziemniaczana[(!) - raz sprobowalam, bo mama mowila mi, ze za jej mlodosci dziwczyny tego uzywaly i skutkowalo] nie dzialaja. Za to pomaga zwykla pianka - przedluza mi swiezosc wlosow.
xvioletx
Stały Bywalec

Reputacja: 11
Neutralny

KobietaPostNapisane przez Luiza » 19 gru 2010, 12:47 Re: szampon/odzywka jaki/a polecacie jaki/a stosujecie

xvioletx napisał(a):
Na moje wlosy Batiste, talk, maka ziemniaczana[(!) - raz sprobowalam, bo mama mowila mi, ze za jej mlodosci dziwczyny tego uzywaly i skutkowalo] nie dzialaja. Za to pomaga zwykla pianka - przedluza mi swiezosc wlosow.

No popatrz. jednak kazdy jest inny.
Ja jak potraktuje totalnie tluste wlosy batiste to wygladaja jak swiezo po umyciu.
A pianek, ani zadznych produktow do stylizacji nie uzywam bo niszcza wlosy.
Moze 3 razy w zyciu mialam lakier na wlosach.
Luiza
Wtajemniczony

Poczciwy

bogini8
Wtajemniczony

Reputacja: 100
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Luiza » 19 gru 2010, 14:41 Re: szampon/odzywka jaki/a polecacie jaki/a stosujecie

Ta sama firma, ale ta wersja
http://www.boots.com/en/Tangle-Teezer-Pink_1000439/
Ten flower pot to taki bajerek dla dzieci.

O tak dokladniej to wyglada
http://www.tangleteezer.com/original.html#original

Wyglad ma niepozorny.
Nie mam pjecia jak sprawilby sie na wlosach kreconych, ale na mioch i moich znajomych robi cuda.
Luiza
Wtajemniczony

Poczciwy

KobietaPostNapisane przez agg » 19 gru 2010, 15:24 Re: szampon/odzywka jaki/a polecacie jaki/a stosujecie

bogini wstawila fuul-size zdjecie i teraz widac jaka ma piekna "szopke" :mrgreen:
kurcze, przynajmniej nie musisz walczyc z lokkowka/prostownica zeby dobrze wygladac :roll: troche zelu/pasty czy czego tam i takie sliczne loczki :wink:
agg
Wtajemniczony

Reputacja: 146
SzanowanySzanowany

KobietaPostNapisane przez Luiza » 20 gru 2010, 13:53 Re: szampon/odzywka jaki/a polecacie jaki/a stosujecie

bogini8, to ty jestes w avku?
Jesli tak to booooskie masz wloski.
Luiza
Wtajemniczony

Poczciwy

KobietaPostNapisane przez Kitka » 15 maja 2011, 22:48 Re: szampon/odzywka jaki/a polecacie jaki/a stosujecie

Odnawiam temat :wink:
http://www.faithinnature.co.uk/Rosemary-Shampoo/PID/18 Fajny szampon do przetłuszczających się włosów. Jest do niego odżywka z tej samej serii.
Ogólnie na stronie dobre naturalne produkty.
Kitka
Zadomowiony

Reputacja: 41
Pokojowy

Uzywa ktos dobrej maski do wlosow kreconych/falowanych, ale bardzo suchych? Codziennie zuzywam tony odzywki do wlosow, szukam czegos co nawilzyloby mi wlosy choc troche, wiecie moze co moglabym sprobowac?

Pajacyki
Początkujący

Reputacja: 0
Neutralny

Poprzednia stronaNastępna strona