Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Napisane przez ewela119 » 16 gru 2011, 16:22 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
A tak w ogole to wlasnie wrocilismy ze szczepiena, corka obrazona bo powiedzialam ze tylko raz ja pani ukluje a niestety byly 2 uklucia :roll: No i pani dopatrzyla ze oni tu robia szczepienie ktorego nie ma w Pl wiec beda jej uzupelniac ale musi od dzisiaj minac conajmniej miesiac. Jakos dalam rade, obawialam sie ze bedzie gorzej i pod wzgledem jej zachowania i pod wzgledem moich umiejetnosci jezykowych ale sie nie zaplatalam :D Jestem z siebie dumna jak cholera :D :D
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputacja: 109
Napisane przez bogini8 » 16 gru 2011, 17:02 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
alez prosze cie kochana:)) ryba po grecku to jeden z ulubienszych obiadow mojego syniai meza. na cieplo z ryzem jest pychaewela119 napisał(a):Podejrzewam ze bogini8 mialaby cos ciekawego do powiedzenia w tym temacie
ja przewaznie kupuje coda lub coda i haddocka. rybki troche sole pieprze, mozna dactroche tymianku i polac wycisnieta cytryna. Po czym albo obtoczyc w mace na oleju/oliwie lub ugotowac .( Ja osobiscie wole wersje smazona bo jest bardziej aromatyczna).
Do garka wrzucamy starta na srednich oczkach marchewe i pietruszke, pokrojonego pora i cebule. mozna tez zetrzec selera, ale ciezko mi go kupic wiec go nie dodaje. Ja daje przewaznie torebke marchwi , torebke pietruchy, 1 duzego pora i 1duza cebule, nieststy nieweim jak wagowo to sie przedstawia, dobrze jak tych arzywek jest sporo bo kladzie sie je na do naczynia w srodku usmazona rybe i warzywka na wierzch.
Do warzywek wlewamy troszke wody(ale nie za duzo zeby nie bylo zbyt wodniste pozniej),z 2 lyzki oliwy z oliwek, dajemy listek laurowy ziele angielskie pieprz czarny najlepiej mielony, zeby pozniej go nie schrupac;) sol pieprz,papryka slodka do smaku.
Jak warzywka sie poddusza i beda miekkie dodajemy koncentrat pomidorowy, ja daje przewaznie ok 1,5 tubki zalezy jaki koncentrat. czsami jest kwaskowy wiec mozna dac z pol lyzeczki cukru. no i to podgotowujemy . opcjonalnie jak ktos lubi mozna dac troche majeranku, tymianku czy pietruszki suszonej.
No i pozniej w naczyniu ukladamy warzywka rybke warzywka i do lodowki lub mozna podawac na cieplo z ryzem lub ziemniakami.
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Reputacja: 100
Napisane przez ewela119 » 16 gru 2011, 17:07 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
-
- ewela119
- Wtajemniczony
Napisane przez bogini8 » 16 gru 2011, 17:22 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
ja od dzis na urlopie do 3 stycznia :D
chatka lsni czystoscia hehe, bo jutro rodzice przylatuja:)) domek przystrojony prezenty spakowane, w zamrazarce juz siedza pierogi uszka i krokiety :)) jakos w tym roku bardziej czuje te swieta moze przez przyjazd rodzicow. tylko kurcze caly dom mi obstawili bo naprawiaja mi dach bo cos przecieka wiec jest wkolo balagan...grrr...i kreci mi sie za oknami z 6 robotnikow w tym 3 polakow:D
zawsze cos musi byc nie tak;/ "dobrze jak nie za dobrze" :D
teraz musze przysiasc i zrobic z soba porzadek umyc lepek, narzucic na niego jakis olejek kokosowy( apropo ewela nie polecam rycynowego bo wlosy sie przetluszczaja ze hej, ciezko sie zmywa).
zrobis sobie jakas maseczke na twarz i manicure ...:)
Dodano: -- 16 gru 2011, o 17:29 --
nie ma za co, nie dasz rady tego spartolic , bo proste to jak budowa cepa:Dewela119 napisał(a):Wielkie dzieki, dam znac po swietach co mi z tego wyszlo bo ja wszystko potrafie spieprzyc
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane przez ewela119 » 16 gru 2011, 17:44 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
bogini8, ostatnio skopalam ciasto na nalesniki :D Jakim cudem nie wiem ale byly jakies takie dziwne "gumowe" chociaz zrobilam wszystko jak zawsze, wiec jak widac da sie spartolic nawet najprostsze rzeczy :D
-
- ewela119
- Wtajemniczony
Napisane przez bogini8 » 16 gru 2011, 17:58 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
moze inna maka. albo za duzo jaj. chcesz miec lekkie nalesniczory to dawaj mleko pol na pol z woda gazowana.ewela119 napisał(a):bogini8, ostatnio skopalam ciasto na nalesniki Jakim cudem nie wiem ale byly jakies takie dziwne "gumowe" chociaz zrobilam wszystko jak zawsze, wiec jak widac da sie spartolic nawet najprostsze rzeczy
Dodano: -- 16 gru 2011, o 18:00 --
ja mam cale zycie wlosy mega mega suche, bo krecone. moglabym ich nie myc z 1-2i nie byloby sladu tluszczu;) ale rycynowy jest dla mnie za ciezki.kokosowy mi sluzy albo oliwa z oliwek nawet. no i seria pielegnacyjna do wlosow z bootsa: Naked .;)
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane przez ewela119 » 16 gru 2011, 18:05 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
No a powiedzcie mi czy te oleje z tesco np z polki z olejami do gotowania moge sobie wrzucac na wlosy czy ten kokosowy to musze kupic jakis specjalny?
-
- ewela119
- Wtajemniczony
Napisane przez dorotajab » 16 gru 2011, 18:36 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
ewela119 napisał(a):No a powiedzcie mi czy te oleje z tesco np z polki z olejami do gotowania moge sobie wrzucac na wlosy czy ten kokosowy to musze kupic jakis specjalny?
mozesz
ale ostrzegam uzywanie olejow wymaga wprawy- nie dawaj go za duzo, nawet z jajem :)
-
- dorotajab
- Zaangażowany
- Reputacja: 151
Napisane przez Luiza » 16 gru 2011, 21:35 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Tylko z tego jaja na włosy to samo żółtko, bez białka.
Tak jak mówi Dorota, rycynę dość ciężko się zmywa.
Najłatwiej zmyć kokos.
Kwietnie nabłyszcza włosy olej z konopi. Do kupienia w Tesco (hemp seed oil).
Najlepsze są oleje nierafinowane, ale rafinowane też mogą być.
Rafinowany jest w niektórych Tesco i Asdach i wielu azjatyckich sklepach
Taki http://www.arystores.com/images/products/_ST818UI.jpg
Ja kupuję nierafinowany taki
http://www.mullaco.com/images/products/thumb/1658.jpg
W markecie azjatyckim.
Nierafinowany pachnie kokosem, rafinowany nie.
-
- Luiza
- Wtajemniczony
- Reputacja: 71
Napisane przez ewela119 » 16 gru 2011, 22:01 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
-
- ewela119
- Wtajemniczony
Napisane przez agna78 » 16 gru 2011, 22:38 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Przepraszam, ze z innej beczki:)
Korzystacie z jakichs innych stronek, ktore moglybyscie mi polecic odnoscie zycia polonii w west midlands?
Bo jakos z tej nie do konca jestem zadowolona;)
Macie moje gg - niektore z Was:)
Ale swiat jest maly wiec jakby co:) to zawsze mozna sie spotkac w sasiedztwie;)
Pozdrawiam
-
- agna78
- Rozeznany
- Reputacja: 52
Napisane przez bogini8 » 17 gru 2011, 15:07 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane przez skorpion1 » 17 gru 2011, 22:38 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Chcialam zapytac o te spotkania dla 30+ , nadal aktualne a jesli tak to gdzie i kiedy?
Pozdrawiam :)
Dodano: -- 17 gru 2011, 23:54 --
Hallo!
Snow or no snow, ja kocham Swieta i wszystko, co sie z nimi wiaze :)
I chyba z kazdym rokiem coraz bardziej, choc sama nie wiem do konca dlaczego?
Signum tempore, tzn. naprawde sie starzeje :wink:
Merry Xmas :roza: :roza: :roza:
-
- skorpion1
- Początkujący
- Reputacja: 8
Napisane przez malaroksi » 18 gru 2011, 09:28 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
agna78 nie jestem w temacie co się stało ale myślę że chyba wszędzie będzie tak samo :D nie łam się i walcz :)
Chciałam się Was zapytać jak to z tą pogodą ma być bo wszędzie czytam o tej zimie że zaatakuje GB już od października miał śnieg spaść a tu kurna 0st w nocy a w dzień 9 nie mówiąc o tym że środa czwartek to i po 11 ma być więc gdzie ta zima :x moje dzieci dziennie się pytają mnie kiedy będzie śnieg, przecież biedactwa nie mają co robić ,poradźcie coś co wymyślić dzieciom do zabawy na najbliższe 2 tygodnie ?
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez ewela119 » 18 gru 2011, 09:36 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Jakos mi tak pusto w domu i cicho, bylismy wczoraj i znajomych w Bham i malej tak sie spodobalo ze zostala u nich na noc, dzwonilam to cos jej sie za mamamusia nie teskni :roll: i mowi zeby przyjechac po nia jutro, ehhhhh. Podoba jej sie bo ma tam kompanow do rozrabiania :D nie wiem tylko jak to sie odbije na zdrowiu przychicznym znajomej i jej meza :D :D A poki co szybkie sniadanko i zaraz na zakupy trzeba smigac, pranie sie juz robi. Moja babcia sie chyba w grobie przewraca, kto to widzial w niedziele pranie robic i na zakupy jezdzic :)
-
- ewela119
- Wtajemniczony
-